НОВИНИ


Тома Биков отказа да е част от Комисията за протестите

9 5610 28.07.2021
Тома Биков отказа да е част от Комисията за протестите
Тома Биков

Тома Биков от ГЕРБ-СДС пожела да се оттегли от Временната анкетна комисия, кояторазследва факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. Той е подал писмено заявление до председателя на парламент, обяви днес Ива Митева.


Още преди седмица от ГЕРБ-СДС отказаха да са част от комисията. Депутатите дори напуснаха пленарната зала по време на разискванията. Поводът беше, че останалите партии не искаха да гласуват Младен Маринов като член на комисията. Причината беше, че по време на протестите преди година Маринов беше министър на вътрешните работи. Бившите управляващи се възмутиха, че отказ да се гласува предложение за член на комисия е безпрецедентно.


Освен да разследва напрежението, възникнало по време на протестите, депутатите ще проучат и темата за прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи. Прокуратурата вече обяви, че няма данни за подобно подслушване, но ДБ и ИБГНИ смятат, че се прикриват фактите. Вътрешният служебен министър Бойко Рашков също оповести, че имал данни за прилагане на СРС-та.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама