НОВИНИ


Рашков първо тества ВСС, сега - прокуратурата. Засега се проваляли

3 3945 28.07.2021
Рашков първо тества ВСС, сега - прокуратурата. Засега се проваляли
Бойко Рашков БГНЕС

На сериозни тестове подлага някои институции служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Това стана ясно от думите му пред журналистите след като приключи изслушването му в пленарна зала. Повод е решението му да даде на прокурор обвинител №1 - Иван Гешев. Нито Висшия съдебен съвет, нито пък прокуратурата засега издържали на тестовете на Рашков.


В съдебната система ври и кипи заради последните действия на изпълнителната власт и намеренията на редовния парламент, чиито заявки са за съдебна реформа и закриване на специализираното правосъдие. 

 

В края на миналата седмица Висшият съдебен съвет отказа да стартира процедура за предсрочното прекратяване на Иван Гешев, внесено по искането на правосъдния министър Янаки Стоилов. То беше включено като точка в дневния ред, а дебатът продължи над 6 часа. До тук се стигна след внесен от страна на Бойко Рашков доклад, в който се предоставят доказателства за действията на главния прокурор Иван Гешев, които не само уронват престижа на съдебната власт, но и нарушават закона. 

 

Според думите на Рашков от днес обаче ВСС се провалило на теста, а резултатът е бил очакван. Сега е наред прокуратурата, но силовият министър не е обнадежден - изпратил на заместника на главния прокурор материала да разследва началника си с ясното съзнание, че той няма да се занимае с него.

 

“Ние трябва да покажем истинския елит на българската прокуратура”, посочи Рашков.

Той допълни, че вижда в действията на обвинението защитна роля по отношение както на Гешев, така и на бившия премиер Бойко Борисов - прочел и разбрал, че използването на СРС от страна на специализираната прокуратура е по мъртъв текст от НК, който се отнася до измяна чрез бунт или въоръжено въстание, за силовия министър станало ясно, че има знак за равенство между протестите и отречено престъпление, което няма място в съвремието ни. 

 

“Няма никакво правно и никакво фактическо основание да се иска разрешение от специализирания съд да дава разрешение за проследяване на престъпление, което е отдавна е известно като мъртъв текст в НК. Защо обаче за българската прокуратура това не е такъв текст, аз не мога да ви отговоря, попитайте ги тях”, каза още Рашков.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама