НОВИНИ


Пеевски се жалва лично пред ВАС заради решението на кабинета по “Магнитски”

22 10150 01.08.2021
Пеевски се жалва лично пред ВАС заради решението на кабинета по “Магнитски”
Делян Пеевски

Пеевски реши да се оплаче пред Върховния административен съд заради решението на служебния кабинет и предприетите действия заради американските санкции по закона “Магнитски”. Този път - лично. Бившият депутат от ДПС вече оспори веднъж решението чрез фирмата си “Интръст” ЕАД, но това явно не е достатъчно.


Според електронното деловодство на ВАС Пеевски е пуснал жалба преди няколко дни - в четвъртък. Ден по-късно съдът е пратил преписката за окомплектоване на Министерския съвет. Когато папките се върнат в съда, ще бъде образувано и дело, пишат от в. “Сега”. 

 

ФрогНюз припомня, че до тук се стигна след безпрецедентните санкции по закона “Магнитски”, под чиито удари попаднаха Васил Божков, Илко Желязков, Делян Пеевски и свързани с тях фирми. Заради икономическите опасности, които крият тези санкции, служебното правителство предприе действия и вкара фирми в черен списък, за който стана ясно на 4-ти юни. Държавните и общинските фирми, както и всички ведомства трябва веднага да прекратят всякакви връзки с тях и да не влизат в нови взаимоотношения.

 

Пеевски не е единственият, който в лично качество атакува решението на правителството пред съда. Васил Божков и Илко Желязков вече обжалваха и поискаха от магистратите да спрат предварителното изпълнение на решението на МС. Това обаче бе сметнато като безпредметно искане. Мотивът - правителството не е допуснало изрично предварителното изпълнение на решението си за черните списъци, което означава, че решението не действа докато обжалването е в ход. 

 

Пеевски вече оспори решението на кабинета чрез "Интръст" ЕАД, на което е едноличен собственик на капитала. Дружеството попадна в черния списък на Министерството на финансите, съставен в отговор на американските санкции. Делото по жалбата на "Интръст" още не е насрочено за разглеждане по същество. Не са насрочени и делата, заведени от Васил Божков и Илко Желязков.




Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама