НОВИНИ


ДБ иска Гешев да внесе доклад за дейността на Бюрото за защита

3 3040 04.08.2021
ДБ иска Гешев да внесе доклад за дейността на Бюрото за защита
БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев да внесе доклад в Народното събрание за дейността на Бюрото за защита на свидетелите поискаха от ”Демократична България”. Искането е включено като точка от дневния ред на парламента. Повод за искането са разкритията, че Бюрото за защита, което лично охранява Гешев, не е включило в програмата за защита нито едно друго лице. В същото време бюджетът е набъбнал значително.


Липса на кворум възпрепятства временно гласуването, след приключване на дебатите. След поименна проверка се премина към гласуване. Предложението бе прието със 143 гласа “за” и 2 “въздържал” се.

 

Предложението е Иван Гешев да внесе доклада в двуседмичен срок.

 

“Това бюро се превърна в лична гвардия на главния прокурор. И е част на цялата структура на репресивност, изградена в годините, заедно с това, в което бе превърната КПКОНПИ, специализираното правосъдие. Превърнаха това Бюро в свое частно НСО. Намаляването на бройките защитени свидетели е притеснително. Това е институционална перверзия, която трябва да прекратим. Надявам се, че той ще получи такава защита като защитен свидетел и ще разкаже как е бил инсталиран, ще разкаже за ролята си в "Осемте джуджета". Да не се притеснява - ще продължи да се ползва с услугите на Бюрото за защита”, посочи Христо Иванов.

 

“Възможността главния прокурор да внася и други доклади е единствената възможност събранието да упражнява някакъв контрол на главния прокурор. И на ниво Конституция, и на ниво Закон за съдебната власт, процедурата е с твърде нисък интензитет. Липсата на реална възможност събранието да упражни някакъв контрол, отчетност, е големият проблем на нашия конституционен модел. Тук няма възможност за взаимен контрол и възпиране на властите. Главният прокурор може да контролира всеки, но никой не може да контролира главния прокурор”, посочи Атанас Славов от парламентарната трибуна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама