НОВИНИ


Комисията по ревизия: ТЕЦ-ове, свързани с Ковачки, подават нелогично ниски данни за въглеродни емисии

2 12380 04.08.2021
Комисията по ревизия: ТЕЦ-ове, свързани с Ковачки, подават нелогично ниски данни за въглеродни емисии
Мая Манолова БГНЕС

Заседание на комисията по ревизия се провежда към този час. Народните представители изслушват журналиста Димитър Стоянов, който представи анализ на OCCPR, показващ, че две електроцентрали свързани с Христо Ковачки са подали фалшиви данни за емисиите си през последните 3 години.


„Сравнявайки данни и информация от публични регистри, достигаме до извода, че верификаторът, който верифицира данните за въглеродни емисии на ТЕЦ-ове, свързвани със собственост на Христо Ковачки, подават данни, които няма логика да са толкова ниски. Според експертите тези данни са занижени и това създава обосновано предположение, че ние можем да изпаднем от търговията с парникови газови.

 

Говоря за верификатора GMI Verify, в който работят хора, свързани с различни топлоцентрали. Можем да направим обосновано предположение, че техен собственик е г-н Ковачки – не пряко, през офшорни дружества. Данните, които се заверяват и се представят през институциите от топлоцентралите, свързани с този господин в последните години са смущаващо ниски. Имаме основание да предполагаме свързаност между собствеността на GMI Verify и топлоцентралите. Това би било проблем от гледна точка на европейското право“, обясни Стоянов.

 

По думите му компанията GMI Verify е активна. „Получава лиценз през 2019 година и от тогава постъпателно започва да верифицира докладите на 8 топлоцентрали - всички те свързани с г-н Ковачки. В някои от тях той присъства като консултант, за всички имаме подозрение, че е скрит собственик. Предполага се, че това, което те са верифицирали е нанесло щета на фиска в размер на около 30 млн. Тази хипотеза градим на индекса на горивата, които се използват в тези топлоцентрали, които са явни и могат да бъдат проверени.

 

Всъщност тази компания се появява буквално от нищото, понеже нейният собственик няма отношение към екология, енергетика и т.н. Тя успява много агресивно да стъпи на пазара и да започне да заверява докладите на компаниите, за които ние имаме основание да вярваме, че са свързани с г-н Ковачки. Не можем да открием клиенти, които не са свързани с империята му“, добави журналистът.

 

По думите му GMI Verify е създадена целево, за да обслужва потребностите на тези топлоцентрали.

 

От своя страна министърът на екологията отговори, че казусът не е в компетенциите на Министерството на околната среда и водите. Прехвърли топката към Българската служба по акредитация.

 

Асен Личев обяви, че е предал на разследващите органи документи, свързани с вноса на отпадъци от Италия в България.

 

„Една директорка в Министерството на околната среда и водите и един заместник-министър в МОСВ нотифицират внос на отпадък, който по предназначение може да се третира само по два начина - или да се изгори, или да се депонира. От това пропукване България става една площадка почти за италианския боклук“, добави министърът.

 

Пълният анализ можете да прочетете тук.

 
 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама