БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


The People's Vaccine Alliance: Големият грабеж чрез ваксините

4 6700 05.08.2021
The People's Vaccine Alliance: Големият грабеж чрез ваксините

Международната неправителствена организация The People's Vaccine Alliance, обединяваща около 70 НПО–та по света, представи изследване под заглавие „Големият грабеж чрез ваксините”. Продажната цена на ваксината BioNTech/Pfize е от 6 до 24 пъти по–висока от производствените разходи. При Moderna тази разлика е от 4 до 13 пъти.


Една доза BioNTech/Pfize се произвежда за 1,18 долара, а една доза Moderna– за 2,85 долара. Най–висока цена е платил Израел – 28 дол. за доза. Moderna е искала от Колумбия 30 дол. за доза, двойно повече, отколкото в САЩ. Южна Африка е отказала предложение за 42 долара за доза Moderna. Според анализа BioNTech/Pfizer и Moderna са събрали общо 41 милиарда щатски долара над прогнозните производствени разходи, от които BioNTech/Pfizer е събрал 24 милиарда щатски долара. До май т.г. производството на ваксини вече е довело до появата на девет нови милиардери, сред които главният изпълнителен директор на BioNTech Угур Шахин, четирима мениджъри и инвеститори от Moderna и трима мениджъри от китайския производител на ваксини CanSino.


Вина обаче, има и самият ЕС, който според авторите на изследването се е договарял много лошо с производителите. Брюксел е платил 15,50 евро на единица за първите 600 милиона дози ваксини на BioNTech/Pfizer. След това цената се покачва на 19,50 евро за единица за следващите 900 милиона дози ваксина, отбелязва The People's Vaccine Alliance. Като се прибави и надценката върху производствените разходи за 460-те милиона дози ваксина Moderna, сумата, която Съюзът е похарчил над чистата производствена цена, възлиза на цели 31 млрд. евро, което представлява 19% от общия бюджет на ЕС за 2021 г.


Германското правителство и ЕС продължават да блокират искането за спиране на патентите за ваксините Covid 19, поне временно, в компетентните органи на СТО. Индия и Южна Африка вече бяха отправили това искане за първи път през октомври 2020 г. и ако то беше изпълнено тогава, в по-бедните страни отдавна можеше да се произвеждат големи количества ваксини и да се осигури тяхното снабдяване. А докато не се постигне «стаден имунитет» във всички страни, ще имаме все нови варианти, които ще се връщат и в европейските страни.


Китайската народна република отдавна се е превърнала в най-важния доставчик на ваксини за страните с бързо развиваща се икономика и развиващите се страни. Освен това е изпратила 570 млн дози в страни с ниски и средни доходи. Съединените щати са обещали да доставят на по-бедните страни 500 милиона дози ваксини до средата на следващата година. Миналата седмица Великобритания е изпратила първите девет милиона дози ваксини /капка в морето/ на по-бедните страни.
Германското правителство също така планира да складира големи количества ваксини - според сведенията вероятно по една доза на жител, или повече от 80 милиона дози, с цел "превенция", както се казва.


Очакваното поскъпване на ваксините, презапасяването с такива, очакваните нови ваксини с добавки за новите щамове, наличието на повече от старите ваксини, които биха могли да се предоставят на по–бедни страни, започналото ваксиниране с «трета игла» и такова на деца над 12 години, би трябвало да бъдат на вниманието на новото българско правителство още от първия му ден.

 

Симеон Николов


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама