ГЛАСЪТ


Шест контрааргумента на тези на Слави Трифонов за подкрепа на кабинета. Ролята на враната

41 18761 09.08.2021
Шест контрааргумента на тези на Слави Трифонов за подкрепа на кабинета. Ролята на враната

Лидерът на Има такъв народ публикува в мрежата шест довода проектокабинета да бъде подкрепен от партиите на проеста. Ако тези партии не сторят това, те ще се окажат предатели, а партиите на статуквото ще се радват.


Аргументите и контрааргументите:

 

Първо.

Тотално трябва да се изтрие и да се спре моделът ГЕРБ.
Да бъдат анализирани всички грешки и кражби и безусловно да бъде въздадена справедливост. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не.

 

Досега не сме чули нито една дума за разследване на предишното управление, нито че ще се търси персонална отговорост от създателите на модела #Кой Бойко Борисов, Делян Пеевски, Ахмед Доган, Сотир Цацаров, Иван Гешев. Нито една.

 

Второ.

Трябва да бъде осъществена съдебна реформа и да бъдат премахнати специализираните съд и прокуратура. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не.

 

Нито веднъж ИТН не спомена поименно главния прокурор Иван Гешев и не заяви позиция за неговата смяна/оставка. Нито веднъж не подкрепи протестите срещу Гешев и ВСС, които продължават повече от две години, а постоянно ни се обяснява, че който обещава Гешев да бъде сменен бързо – лъже.

 

Трето.

Максимално бързо да бъде представен пред Европейската комисия планът за възстановяване и развитие, защото българската икономика се нуждае от тези пари. И това е важно и за държавата, и за всички българи. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не.

 

От ИТН се чуха упреци към „ремонтирания“ План за възстановяване и развитие от служебното правителство. Чуха ли се? Чуха се.

 

Четвърто.

Преизчисляване на пенсиите, за да могат възрастните хора в България да живеят малко по-достойно, от начина по който живеят в момента. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не.

 

Преди една година в студиото на тв 7/8 предложеният за финансов министър Пламен Данаилов заяви, че ако бъдат намалени кражбите и корупцията, заплатите и пенсиите в България ще бъдат 2-3 пъти (200-300%) по-високи. Сега ИТН говори за „възрастните да живеят малко по-достойно“… Ами дайте им още 20 лева към борисовите мизерни 50…

 

Пето.

Най-после да има сериозна реформа в здравеопазването и най-важното - държавата да бъде подготвена за евентуална нова здравна криза с Covid -19. Освен това закупуване на необходимия брой медицински хеликоптери, защото това касае живота и здравето на всички наши сънародници. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не.

 

Купуването на хеликоптери не е реформа в здравеопазването. Реформа е, ако от ИТН обяснят как ще се променят следните факти: 370 болници в България, 120 болници в Нидерландия, която е в Топ-3 по качество на здравеопазването от години. България е с най-много болници на глава от населението в Европа, с най-много аптеки (почти колкото Гърция – там заради многото острови), най-малко лекари и медсестри на 100 000 души, средно най-скъпи лекарства, и на първо място по доплащане за лечение и престой в болнично заведение. Отношенията частни болници – здравна каса. Монопола на НЗОК. Съчетанието прекрасни лекари и „бяла“ мафия с политически капо ди тути капо. Говори ли за това ИТН? Не, не говори.

 

Шесто.

С партиите на протеста, в рамките на разговорите, които „Има такъв народ“ води с тях, беше постигнато и съгласие по много въпроси, касаещи земеделието, образованието и фискалната политика.

 

Шестият довод е толкова общо описан, че няма нужда от коментар или контрааргументи.

 

Трифонов пише още: Така че ако партиите на протеста не гласуват правителството на „Има такъв народ“, причината няма да е несъгласие по някой от изброените казуси, а някаква друга. Не мога да зная и не желая да гадая каква. Но резултатът ще бъде спиране и забавяне на всички реформи, обективно погледнато, предателство от страна на партиите на протеста, нови избори и радост за ГЕРБ и партиите на статуквото, както и невъзможност от страна на партиите на протеста да обяснят на българския избирател защо му причиняват всичко това.

 

Г-н Трифонов, прав сте: неприемането на работещо правителство ще доведе до „спиране и забавяне на всички реформи“. Но защо това да е предателство от страна на партиите на протеста? Така ли Ви изглежда оттам, където сте?

 

Защото на мен ми се струва, че проблемите идват от хора като Петър Илиев, когото Вие и други от ИТН толкова настоятелно опитвате да представите за носител на промяната. Не, не е. И докато ни се караше на всички в понеделник от екрана на Нова тв, този тъй гневен, доказан и лутросан човек, все повече отпадаха съмненията за връзки с Пеевски и кръга му. Нарече медиите, които пишели за него „жълто-кафяви" и се представи за жертва на предишния режим заради участието му в писане на текстове за референдума, иницииран от Вас и екипа… Хора от приятелския му кръг (доста тесен) обаче разказват, че налитащият да оглави МВР и службите отдавна споделял, че мечтата му е да има власт и могъщество като своя кумир. А неговият кумир е Кой? Кой?...

 

От години с Вашето предаване, а след това и с Вашата телевизия – с Вас и не малко хора от екипа, - ние, от Фрог нюз споделяме общи идеи, възмущение от управлението на Борисов, проблемите на българите и виждания за бъдещето. Сега вие имате може би исторически шанс, но и отговорност, да направите нещо за страната и хората. Наблюдаваме какво се случва и си задаваме въпроси. И когато не получаваме отговори от извора, започваме да ги търсим другаде.

 

Позволявам си да цитирам Авицена, който казвал: Ако чуете врана да вдига силен шум, огледайте се внимателно – ще откриете нещо, която тя иска да прикрие…

 

Огнян Стефанов


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама