НОВИНИ


Даниел Смилов: Не виждам желание у Слави Трифонов и ИТН да управляват

5 3663 10.08.2021
Даниел Смилов: Не виждам желание у Слави Трифонов и ИТН да управляват
Даниел Смилов БГНЕС

”Не изглеждат добре нещата от гледна точка сформиране на правителство. Вчерашното интервю на Петър Илиев наистина беше повратен момент, но посоката на движение беше негативна и преди това. Просто интервюто взриви общественото мнение и обърна дори мнението на БСП”, коментира в интервю за Радио Пловдив политологът Даниел Смилов.


Той посочи, че до момента подкрепа са заявили от ИТН, БСП са близо до подкрепа, но и те поставиха условия. Коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме" категорично каза, че няма да подкрепи проектокабинета, части от "Демократична България" - също, както и ГЕРБ. Не е ясна позицията на ДПС. "Към момента не е ясно на какви гласове може да разчита Слави Трифонов", обобщи политологът.

 

"Ако ИТН и Слави Трифонов не предприемат нещо в персонален план и по отношение на политики, ако нещо не се промени доста драстично днес, това ще е резултатът", посочи той.

 

Даниел Смилов коментира и 2-та поста на Слави Трифонов в социалните мрежи в рамките само на няколко часа. "Има възможност за игра с кворума в зала, било от ДПС или ГЕРБ, но това няма да излъже никого - това е вид подкрепа. За да съществува такова правителство, трябва да разчитат на някаква подкрепа, за да се вземат решения. Ще бъда силно изненадан, ако Слави Трифонов разчита да управлява с такива трикове".

 

Според политолога по-вероятно е този кабинет да не бъде гласуван, да се мине към втори и/или трети мандат.

 

"Аз по-скоро не виждам желание у Слави Трифонов и ИТН да управляват. В този парламент имаше добро желание, лесно може да се стигне до кабинет с отношение и позиция към проблемите на България. Но Слави и ИТН избраха провокативно поведение към другите партии и едно от обясненията е, че се търси извинение за нови предсрочни избори", каза Смилов.

 

Според него вариантът служебното правителство да стане редовно е почти невъзможен.

 

Ако се стигне до нови предсрочни парламентарни избори за една година, все още не е ясно какво ще се случи и дали ще се запази сходна конфигурация. ИТН ще загуби центристките гласове, но може да привлече антисистемни гласове. "Демократична България" също расте и на фона на ИТН излежда по-разумна алтернатива. Може и ГЕРБ да се стабилизира. Тези процеси едва ли ще доведат до сериозни размествания, смята политологът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама