НОВИНИ


Йордан Божилов: Политическият процес в Афганистан е причина за новата мигрантска вълна

4 3111 10.08.2021
Йордан Божилов: Политическият процес в Афганистан е причина за новата мигрантска вълна
Йордан Божилов

Миграционният натиск по границата ни се увеличава. Полицията задържа все повече нелегални мигранти и във вътрешността на страната. Расте и напрежението в размирен Афганистан, а в съседна Турция има политическо напрежение. Това каза пред БНТ Йордан Божилов, експерт от Софийски форум ”Сигурност”.


След започналото изтегляне на силите на НАТО от Афганистан, които в продължение на почти 20 години осигуряваха стабилността в държавата и подпомагаха афганските сили за сигурност, талибаните започнаха отново да възвръщат позициите си и всеки ден има информации, че завземат нови и нови територии. Това е един от факторите - вътрешен фактор, който може да обуслови мигрантски вълни от Афганистан, коментира Божилов.

 

По думите му мигрантските потоци и политическият процес в Афганистан са в пряка зависимост.

 

Много ще зависи от това дали талибаните ще се върнат към старите практики преди 2000 година - брутално налагане на шериата, крайните форми на ислям. Това би било допълнителен фактор на миграция от тази страна към Европа, допълни експертът.
Той уточни, че освен факторите, които подтикват мигрантите, има и друга група - такива, които привличат мигранти.

 

Това е Европа като цяло. Вече има много афганистански граждани на територията на континента, много семейства искат да се съберат, допълни Божилов.


Той е категоричен, че и подтикващите, и привличащите фактори ще продължат да действат и то не само за Афганистан, но и за много други страни по света.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама