НОВИНИ


Асен Василев: Държавата има пари, но без решение на парламента няма как да бъдат насочени към хората

5 3457 12.08.2021
Асен Василев: Държавата има пари, но без решение на парламента няма как да бъдат насочени към хората
Асен Василев БГНЕС

Държавата има пари, но без решение на парламента те няма как да бъдат насочени към хората, които имат нужда от тях. Така от септември може да спре мярката 60:40 за бизнеса, а след това да се наложи орязване на социалните мерки и на заплатите във важни сектори като полицията и затворите. За това предупреди на брифинг служебният финансов министър Асен Василев.


По думите му към момента приходната част в бюджета се движи изключително добре.

 

„Това се дължи от части на по-добрата икономическа ситуация в страната и от части на по-добрата събираемост. Очакваме до края на годината да бъдат събрани около 2 млрд. лева допълнителни приходи, над това, което е заложено в Закона за бюджета“, добави той.

 

„Това е при прогнозирана тежка COVID криза. Т.е. два месеца тази година да бъдат както бяха ноември и декември миналата година“, отбеляза Василев. По думите му, ако няма тежка COVID криза тези приходи могат да бъдат даже над 2 млрд. лева.

 

Асен Василева разясни защо при такава добра приходна част, която позволи в рамките на служебния кабинет да не трябва да се тегли заем, се налага актуализация на бюджета:

 

„В Закона за бюджета се фиксира както приходната част, така и разходната част. Ние даже да имаме 2 млрд. повече приходи нямаме право да ги харчим, да ги използваме за различните видове средства, които трябва да бъдат дадени - за пенсии, за подкрепа на бизнеса, за здравеопазване“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама