НОВИНИ


СЕМ възмутен от доклада на ОССЕ. Бил лъжа

6 3573 12.08.2021
СЕМ възмутен от доклада на ОССЕ. Бил лъжа
Бетина Жотева

Съветът за електронни медии определи като лъжа текстовете в доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и поиска среща заради констатациите по адрес на регулатора. От СЕМ са разочаровани и от факта, че от ОССЕ не са потърсили тяхната гледна точка.


В доклада на организацията, наблюдавала предизборната кампания и самия вот у нас се правят някои притеснителни констатации. В частта за медийното отразяване на кампанията се очертава дълго ефирно време, предоставено на партия ГЕРБ от страна на националните телевизии. Спомената е и БНТ. Според изчисленията от общо 28 минути за участниците в изборите в сутрешните и вечерните централни новини по БНТ 1, 17 минути са били посветени на ГЕРБ.

 

Критики са отправени и към Съвета за електронни медии. 

 

Скандалите с регулатора не се изчерпват само до констатациите на ОССЕ. ФрогНюз припомня, че медията ни потърси отговори на някои въпроси от председателя на СЕМ Бетина Жотева заради прякото предаване на Facebook излъчванията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в рамките на предизборната кампания в периода март-април. Конкретни отговори не получихме. 

 

Точно тогава служебният министър на културата проф. Велислав Минеков изпрати въпроси до Българската национална телевизия и поиска обяснение от генералния директор Емил Кошлуков какво е наложило тези прекъсвания и има ли нарушения на закона. Медията сметна това като намеса в редакционната политика и се оплака до Брюксел. Междувременно проф. Велислав Минеков поиска право на отговор, което обаче не му бе предоставено както предвижда закона. Това наложи и санкция от страна на СЕМ - втората такава за Кошлуков след показания в национален ефир среден пръст. 

 

Разделителната линия между културното министерство, БНТ и СЕМ доведе и до оставката на Ивелина Димитрова, която поиска да напусне регулатора заради поведението на СЕМ след скандалите между проф. Минеков и националната телевизия. Шефката на регулатора Бетина Жотева тогава заяви, че не разбира мотивите. Оказва се, че тази позиция е константа - и заради написаното в доклада на ОССЕ Жотева посочва, че е неприятно изненадана от заявление в доклада на ОССЕ, свързани с подалата оставка - според Жотева членове на СЕМ са били упрекнати и Димитрова е подала оставка под натиск, което не отговаряло на истината. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама