НОВИНИ


Правителството стигна до кривата круша? Какви са изходите?

31 6469 12.08.2021
Правителството стигна до кривата круша? Какви са изходите?
Славчовите правителства се провалиха БГНЕС

Съставянето на правителство стигна до под кривата круша, или както би казал шахматист като мен – до патова ситуация. Причината е в парламентарната конфигурация. При фрагментиран парламент, в който най-голямата партия има само 27% от депутатите, трябва да се правят коалиции. Втората и петата по численост депутатски фракции в Народното събрание са обявени за нерукопожатые (не знам как е на български) – с тях никой не иска да се коалира и това автоматично ги вади от сметките.


Най-голямата партия пък се постави в обратна ситуация – тя не иска да се коалира с никого и смята, че ѝ се полага да управлява сама. Така и тя отпада от коалиционните сметки, поради което правителствено мнозинство не може да се сглоби.


Какви са възможните изходи?


Вариант едно – стигмата върху ГЕРБ и ДПС пада и останалите играчи започват да ги възприемат като легитимни, макар и нежелателни партньори.


Вариант две, абсолютно невероятен в обозримо бъдеще – електоралната тежест на ГЕРБ и ДПС се стопява значително, така че тяхното изолиране вече не е пречка за формиране на мнозинство.


Вариант три. Електоралната тежест на несговорчивия Слави Трифонов пада до нива, при които правителство може да се направи и без гласовете на неговите депутати.


Вариант четири. Слави Трифонов осъзнава, че може да управлява само в коалиция и се съюзява с ДБ, Мая Манолова и БСП.


Вариант пет, най-невероятен – Слави Трифонов печели самостоятелно мнозинство.


Ако търсим правителство в този парламент, възможни са само първия и четвъртия вариант. За реализация на останалите са нужни нови избори.


При нов предсрочен вот обаче едва ли са възможни някакви много драматични промени в съотношението но силите. Затова най-реалистичен ми изглежда първия вариант – времето плюс политическия инфантилизъм на Трифонов свалят стигмата от ГЕРБ и дори от ДПС и те биват включени в някаква коалиция. Така сегашният главен политически ров между „партиите на статуквото“ и „партиите на протеста“ бива заровен и на негово място идва нов – между антисистемната сила в лицето на г-н Трифонов и всички останали партии на нормалността.


Най-драстичната промяна, която се случи през последните 2-3 месеца, е катастрофата на проекта „Трифонов“. Катастрофа на първо място политическа, на второ кадрова (вижте какви хора бяха предложени за премиер и вътрешен министър!), на трето – комуникационна, на четвърто – естетическа (вижте стайлинга на самия Трифонов, на сценариста Тошко и на оня със скъсаните дънки) и накрая – морална. Но това, което аз именувам катастрофа, за част от избирателите на Трифонов е принципност и оригиналност, така че мнозина от тях няма да го изоставят. Поне не веднага.


Силен отпечатък върху политическата ситуация слага институцията на служебното правителство, която е доста рядко срещана в световната политическа практика. Част от настървението срещу ГЕРБ започна да отслабва, защото Б. Борисов не управлява през последните 3-4 месеца. От друга страна останалите играчи не се чувстват особено притиснати да бързат с ново правителство, защото управлението на служебния кабинет ги устройва в една или друга степен. А вижте какво стана в Израел – и там враговете на Нетаняху бяха орел, рак и щука, но все пак се разбраха за коалиция, защото докато текат преговорите той си продължаваше да управлява.

 

Същевременно правото да назначава служебно правителство вкарва в играта и президента Радев, който в нормална ситуация е само церемониалмайстор. Неговият сравнително висок рейтинг вече накара първо БСП и Мая Манолова, а после – и Слави Трифонов да му се врекат във вярност, за да могат да се похвалят, че са в лагера на победителя на предстоящия президентски вот.

 

Пламен Димитров, анализатор


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама