НОВИНИ


Двама са тежко ранени, след като самолетът им се разби край село Мирково

0 3742 15.08.2021
Двама са тежко ранени, след като самолетът им се разби край село Мирково

Двама души са тежко ранени след падането на самолет край село Мирково, община Пирдоп, област София.


Инцидентът е станал снощи, около 19:50 часа, когато свръх лек самолет закача проводници на електропровод за високо напрежение. В резултат, самолетът се срива и удря в земята, зад керамичния завод, намиращ се в района.

 

Вследствие на удара машината е разрушена. Пилотът и пътникът в нея са ранени и са откарани в болнично заведение, съобщиха от Министерството на транспорта.

Веднага на мястото е пристигнал екип на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт. След извършването на обстоен оглед е установено, че въздухоплавателното средство е без регистрационни знаци и не е вписано в регистъра.

 

Предстои да бъде установено дали участниците в произшествието притежават валидни свидетелства за правоспособност за управление на свръх леки самолети.

Съгласно Закона за гражданското въздухоплаване, чл. 12 и чл. 5 от Регламент (ЕС) № 996/2010 на Европейския парламент и на Съвета, разследвания, свързани с безопасността на полетите, се извършват за регистрирани въздухоплавателни средства.

В тази връзка Националният борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт няма да провежда разследване. Разследването на произшествието е поето от Националната следствена служба.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама