АКТУАЛНО


Анализатор: Победата на талибаните не е драма, американците нямат намерение да харчат повече милиони

7 32201 16.08.2021
Анализатор: Победата на талибаните не е драма, американците нямат намерение да харчат повече милиони

И така, талибаните превзеха Кабул и цял Афганистан. Тяхната скоростна и почти безкръвна победа е сравнима само със превземането за 20 дни на Париж и цяла Франция от Наполеон след бягството му от остров Елба през 1815 г.


Не мисля, че победата на талибаните е кой знае каква геополитическа драма. Американците нямат никакво намерение да харчат повече хора и пари, за да поддържат режима на техния възпитаник Ашраф Гани (човекът не е главорез от афганистанските пущинаци, а доктор по антропология от Колумбийския университет в Ню Йорк, преподавал е в Бъркли и "Джон Хопкинс"). Така че завръщането на талибаните във властта не е точно поражение за Америка - тя просто не иска да участва повече в битката за Афганистан.


Причината, поради която американските военни отидоха в Афганистан, отдавна не съществува. Атентатите от 11 септември бяха изключително дръзко предизвикателство срещу Америка - все едно кварталното хлапе да удари шамар на местния бабаит, който не излиза от фитнеса. И последва остра реакция, талибаните понесоха удара, защото бяха приютили Осама бин Ладен и неговата "Ал-Кайда", която беше нарочена за организатор на атентатите. Та именно заради това Пентагонът стовари цялата си мощ върху върху Афганистан, за отмъщение, а не за да строи демокрация, макара че в някои патетични политически изявления може да се е прокрадвала и такава глупост.


След 2001, и особено след 2011 г., когато Бин Ладен бе убит, американското присъствие в Афганистан се дължеше най-вече на силата на инерцията. От афганистанска територия вече не идваха никакви сериозни заплахи за международната сигурност, да не говорим пък за организиране на атентати на американска земя. За оставане в Афганистан лобираха главно военните - те винаги преувеличават проблемите с международната сигурност, за да изглеждат важни и незаменими. Всъщност то и сегашното изтегляне от Афганистан е изцяло политическо решение - Пентагонът не го одобрява.


Трябва да е ясно, че за разлика от "Ал-Кайда" или "Ислямска държава", талибаните са етническо (или племенно) пущунско движение, тя нямат претенции за влияние извън Афганистан и не предлагат някаква универсална идеология за целия мюсюлмански свят.


Така че талибанският проблем е вътрешен за Афганистан. При предишното си управление (1996-2001) те се отличиха с катастрофален държавен мениджмънт. Част от министрите им бяха полеви командири без образование, страната нямаше официален държавен бюджет, а парите се разпределяха лично от лидера молла Омар, при това в кеш.


Най-драматичният проблем е репресивното отношение на талибаните към жените, Западът сигурно изпитва чувство за вина, че сега те отново ще бъдат незащитени, както преди 2001 г. Но този въпрос е деликатен, за да се промени отношението към жените трябва да се разкъса тъканта на афганистанското общество, което никакви чуждестранни военни мисии не могат да направят.

 

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама