НОВИНИ


Комисията ”Магнитски” изслушва министър Василев на първото си заседание

0 4085 17.08.2021
Комисията ”Магнитски” изслушва министър Василев на първото си заседание
Асен Василев

Финансовият министър Асен Василев ще бъде изслушан във временната парламентарна комисия за глобалния пакт „Магнитски“. Това ще бъде първото ѝ заседание. В началото на юни Съединените щати наложиха санкции на трима български граждани по закона „Магнитски“ за „значителната им роля в корупцията в България“.


Санкционирани бяха бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски. Третият, посочен от финансовото министерство на Съединените щати, е Илко Желязков – към момента на санкциите бивш заместник-председател на Държавната агенция за технически операции и заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

 

Посочени бяха още трима български граждани - бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев, бившият директор на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и бившият секретар на агенцията Красимир Томов. Те, според документите, са „участвали в корупционни действия, подкопали законността и доверието на българската общественост в демократичните институции“.

 

След тези съобщения Министерството на финансите и ресорната му Национална агенция за приходите предприеха редица действия, за да установят свързани физически и юридически лица и публикуваха няколко списъка. Не липсваха и обжалвания от засегнати от санкциите.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама