НОВИНИ


Митов маже, Йордан Цонев менти пред bTV

16 26597 17.08.2021
Митов маже, Йордан Цонев менти пред bTV
Даниел Митов

Проектопремиерът на ГЕРБ Даниел Митов и Йордан Цонев от ДПС изразиха своето мнение пред bTV за актуализацията на бюджета, полицейското насилие по време на протестите и отношението си към казуса с министър Кирил Петков.


Тези, които искаха отговорност, трябваше да я поемат. Коалициите са нормални неща в политиката. Това смята зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов по повод провала на преговорите за формиране на редовен кабинет. Пред БТВ той отново потвърди, че когато получи мандат ГЕРБ-СДС ще го върне.


„Виждате, че президентът бави втория мандат, което отново е нарушение на Конституцията. Когато няма срок, тълкуванието е във възможно кратък срок“, коментира Митов. Той разкритикува условието, което Радев поставя за актуализация на бюджета, за да връчи следващия мандат. „Дайте ми пари или няма да дам втория мандат“, обобщи ситуацията Митов.


Депутатът от ГЕРБ-СДС коментира и темата с Кирил Петков и двойното му гражданство. „Къде са били службите да кажат това? Г-жа Атанасова е гласувала г-н Петков да напусне КСНС. Президентът си е наложил човека, той действа така – авторитарно и силово. Партиите са гласували той (Петков, бел. Ред.) да остане, защото президентът си е осигурил мнозинството. То няма по принцип такава процедура, но е много показателно да се види, за да се види как волята на парламентарните партии е била потъпкана“, каза Митов.


„Ние искаме установяване на частична противоконституционност на акта за назначаване на служебното правителство, защото има министър с двойно гражданство. Нарушена е Конституцията безсрамно“, коментира още той.


По темата с насилието на антиправителствените протести, Даниел Митов бе категоричен, че ГЕРБ-СДС осъжда агресията. „Ако някой, нещо е крил, това е НСО, което на подчинение на президента. Има наказани полицаи. Има заведени дела“, обърна внимание депутатът.


.
В същата телевизия говори и Йордан Цонев от ДПС. Според него Кирил Петков е бил причината за размяната на реплики между лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и президентът Румен Радев. Проблемът е бил присъствието на икономическия министър на вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Карадайъ е поставил под въпрос дали гражданин и на друга държава има право да е част от разговорите, настоявайки, че все още не е потвърдено дали Петков се е отказал от канадското си гражданство.

 

Йордан Цонев разказа, че Карадайъ е поискал Кирил Петков да не присъства на заседанието. „Президентът е реагирал: Вие откъде знаете, че той е с двойно гражданство? Кардайъ казал, че от него (Петков, бел. ред.) самия, той ходи по студиата и обяснявач, пресъздаде разговора от „Дондуков“ 2 депутатът.

 

„След като сред любимите фрази на президента е за върховенство на закона, добре е да му напомним, че върховенството на закона започва с Конституцията“, коментира Йордан Цонев.

 

Той отхвърли твърденията на самия Петков, че е атакуван, защото си върши добре работата. Цонев определи министъра и като „рекламен продукт“

„Не, драги, ничий интерес не си накърнил, защото нищо не си свършил още“, заяви още депутатът от ДПС.

 

Йордан Цонев не пропусна да спомене, че по време на КСНС вместо за коронавируса и бежанците се е разисквала темата за актуализацията на бюджета. Напомни на президента, че това е тема за обсъждане в пленарната зала. Цонев подчерта, че КСНС трябва да се свикна поне на три месеца, а вчерашният съвет бил проведен след година и половина.

 

„И да има отношение бюджетът към националната сигурност – това е неприемливо. Има категорично изместен фокус“, посочи още депутатът от ДПС.

По думите на Цонев дългата ръка на Пеевски отдавна не съществува. Той бил депутат от ДПС и доходите му били декларирани.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама