НОВИНИ


Столтенберг: Не сме имали намерение да останем в Афганистан завинаги

4 3341 17.08.2021
Столтенберг: Не сме имали намерение да останем в Афганистан завинаги
БГНЕС

НАТО никога не е възнамерявала да остане завинаги в Афганистан. да напуснем и да рискуваме талибаните да си върнат властта, или да останем и да рискуваме нови атаки в една бойна мисия с неизвестен край.


Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг по време на извънредно заседание на НАТО заради ситуацията в Афганистан. В момента около 800 души от алианса са в Кабул и поддържат работата на летището и евакуирането на хора. Именно към това са насочени основните усилия на НАТО. 

 

“Талибаните трябва да спазват и улесняват безопасното отпътуване на всички, които искат да заминат. Летището и граничните пунктове трябва да останат отворени. Не беше лесно да прекратим нашата военна мисия. Бяхме изправени пред сериозна дилема - да напуснем и да рискуваме талибаните да си върнат властта, или да останем и да рискуваме нови атаки в една бойна мисия с неизвестен край. Никога не сме имали намерение да останем завинаги в Афганистан, заяви Йенс Столтенберг.

 

Генералният секретар на НАТО посочи, че лидерите на Афганистан носят отговорност за срива на армията. Обвиненията идват на фона на критиките отправени към САЩ и администрацията на Джо Байдън заради решението да оттеглят войските си. Той припомни, че според подписаното споразумение между САЩ и талибаните, Съединените щати ще прекратят военното си присъствие в Афганистан, но талибаните са поели ангажимент страната да не става платформа на международния тероризъм. 

 

Столтенберг каза още, че съюзниците изпращат допълнителни самолети за евакуация на персонала на Пакта


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама