НОВИНИ


Панайотов: Нито водим, нито имаме право да водим преговори за покупката на изтребители

3 3346 20.08.2021
Панайотов: Нито водим, нито имаме право да водим преговори за покупката на изтребители
Георги Панайотов БГНЕС

”Служебното правителство нито води преговори за закупуване на нови изтребители, нито има право”. Това каза министърът на отбраната Георги Панайотов от парламентарната трибуна във връзка с обвинения, че служебното правителство е заложило пари за закупуването на нови 8 самолета F-16. Той подчерта, че по никакъв начин България не се ангажира финансово и юридически.


"Проектът за модернизация на ВВС е един от приоритетните инвестиционни намерения на Министерство на отбраната, както знаете за неговата реализация и в изпълнение на чл. 16, ал. 7а от Закона за отбраната и въоръжените сили два парламента приеха решения, с които са одобрени проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, а впоследствие и негова актуализация", каза още министър Панайотов.

 

"Основният замисъл на проекта е придобиване на 16 самолета от един тип в една конфигурация. Предвидено е реализацията му да се извърши на два етапа - първи за придобиване на осем самолета и втори за придобиване на още осем самолета. В началото на 2019 г. по предложение на Министерския съвет и в резултат на решение на Народното събрание за реализиране на първия етап бяха подписани четири договора между правителствата на България и САЩ за закупуване на осем самолета F-16. Спазвайки сроковете на планираните процеси, заложени от 43-ия и 44-ия парламент за придобиване на 16 самолета, Министерството на отбраната продължава подготовката по реализацията на втория етап от проекта. Сега единствено възможният подход е изпращане на писмо запитване. Едва след получаване на отговор от американската страна, може да бъде подготвен проект на инвестиционен разход", заяви още министърът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама