НОВИНИ


САЩ ускорява евакуацията от летището в Кабул. Путин и Меркел обсъждат ситуацията

0 3280 20.08.2021
САЩ ускорява евакуацията от летището в Кабул. Путин и Меркел обсъждат ситуацията

Съединените щати обявиха, че ускоряват евакуационните си планове от летището в афганистанската столица Кабул на фона на критики, че евакуацията се осъществява твърде бавно, предаде ББС.


Очаква се по-късно днес президентът Джо Байдън да говори по темата, обяви Белият дом. По-рано тази седмица Байдън коментира пред ABC News, че американските военни може да останат и след планираната първоначална дата за изтегляне 31 август за да помогнат за евакуацията на американци.

 

Германски гражданин е бил ранен докато се е придвижвал към летището в Кабул, съобщи говорител на правителството в Берлин, цитиран от Ройтерс. Мъжът е получил медицинска помощ и скоро ще бъде изведен от страната.

 

От външно министерство съобщиха, че 14 български граждани до момента са изведени от Кабул, а други четирима са на сигурно място и ще бъдат евакуирани в следващите часове.

 

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на вероятно последното си посещение в Москва като правителствен ръководител. Разговорите с руския президент Владимир Путин са с фокус Афганистан, но двамата се очаква да обсъдят ситуацията в Беларус и обтегнатите двустранни отношения след опита за отравяне на руския опозиционер Алексей Навални точно преди една година.

 

Друга основна тема за Путин и Меркел е мирният процес в Източна Украйна, както и газопровода „Северен поток 2“, който заобикаля Украйна и я лишава от транзитни такси.

В неделя Ангела Меркел ще посети Киев за разговори с президента Володимир Зеленски.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама