НОВИНИ


Любомир Дацов не вижда икономическа нужда от актуализация на бюджета

9 3300 25.08.2021
Любомир Дацов не вижда икономическа нужда от актуализация на бюджета
Любомир Дацов БГНЕС

Не виждам никаква икономическа нужда от актуализация на бюджета, защото в бюджета има доста спестявания. Дори да бъдат направени някакви разходи, пак ще останат значителни спестявания от порядъка между 2,2 и 2,5 млрд. лева. Това коментира пред Нова телевизия финансистът Любомир Дацов.


„Който е запознат със Закона за публичните финанси, много добре знае, че има гъвкавостта да се осигурява преструктуриране на бюджета с решение на Министерски съвет. В момента става по-скоро въпрос за поемане на политическа отговорност и политически решения. Според мен това се прави, защото сме на прага на избори. Ако се вгледате в предложената от правителството актуализация на бюджета, ще видите, че основното, което е заложено там, е актуализацията на пенсиите, а не толкова пари за подпомагане на бизнеса“, обясни той.

 

„Трябва да се започне антиинфлационна политика, а не да гасим огъня с бензин, за да го потушим. В момента икономическото развитие на страната е такова, че имаме 10% икономически ръст. Вместо това служебният кабинет продължи по пътя на старото правителство с надуване на разходите без никаква конкретна посока“, смята той.

 

Любомир Дацов предположи, че почти сигурно вървим към нови избори, което обаче определи за „базово за всяка демокрация“.

 
 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама