НОВИНИ


САЩ: Възможни са терористични атаки в района на летището Кабул

1 3318 26.08.2021
САЩ: Възможни са терористични атаки в района на летището Кабул

Съединените американски щати се опасяват от потенциални терористични атаки в района на летището в Кабул. Територията все още е контролирана от Вашингтон, след като талибаните завзеха властта в Афганистан.


По информация на източници от Пентагона, цитирани от CNN, клон на “Ислямска държава” планира атентат на летището в афганистанската столица. Според сведенията на американското разузнаване имат капацитета за организация на многочислени нападения. 

 

Опасенията се засилват от факта, че с настъплението на талибаните от затвори в Афганистан са избягали 100 поддръжници на "Ислямска държава".

 

Пентагонът подготвя план в случай на евентуално удължаване на срока на евакуацията след 31-ви август. Талибаните обаче са непреклонни и посочват тази дата като краен срок. Във вторник Европейският съюз призова Съединените щати да подлежат да охраняват летището в афганистанската столица колкото е необходим.

 

На този фон вече няколко държави заявиха, че преустановяват евакуацията на хора. Белгия вече приключи с операциите. Премиерът Александър Де Кро написа в Туитър, че, като се има предвид развитието на ситуацията, Брюксел е решил да приключи операциите в Афганистан и да изтегли оставащия си персонал. 

 

От днес евакуацията на хора спират и от Франция. Същото се очаква да направят и Унгария.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама