НОВИНИ


”Има такъв народ” губят доверие. При нови избори стават трета политическа сила

59 8331 26.08.2021
”Има такъв народ” губят доверие. При нови избори стават трета политическа сила
БГНЕС

“Има такъв народ” губят част от доверието на избирателите си в дните след изборите на 11-ти юли. От първа политическа сила формацията на Слави Трифонов би се наредила трета, ако изборите бяха днес, показва проучване на агенция “Маркет линкс”. Народното събрание остава институцията с най-ниско обществено доверие, като само за месец загубата е около 10%.


Втори в Народното събрание при евентуални нови избори биха се наредили от “Демократична България”, които в настоящия парламент четвърти. На свой ред БСП са загубили част от доверието си и биха застанали трети.

 

Разликите между “Демократична България“, ИТН и БСП обаче са в рамките на статистическото отклонение, обясни пред bTV социологът от агенцията Добромир Живков.

 

“ГЕРБ отново е първа политическа сила с добра мобилизация през летните месеци, което до някаква степен е изненада. Но от друга, разочарованието от партиите на протеста да съставят редовен кабинет води част от загубеното ядро обратно към тази партия“, коментира Живков.

 

Политическата криза, в която се намира страната и невъзможността да бъде съставен редовен кабинет с първите два мандата, значително повиши общественото напрежение. Българските граждани недвусмислено заявяват, че не са удовлетворени от посоката на развитие на страната.

 

Служебното правителство пък печели симпатиите на гражданите. С 3% се е повишило доверието само в рамките на месец, като към днешна дата то е 54%.

 

Именно развитието на политическите процеси от последните седмици водят до общ спад в степента на доверие в партиите на протеста, докато т.нар. партии на статуквото частично възстановяват своите позиции.


„През месец март, както и ноември миналата година, основният движещ елемент в спада на удовлетвореността от посоката на развитие на страната беше пандемията. През март имахме и предизборна обстановка, която допълнително нажежи страстите“, коментира Добромир Живков.


Българският избирател смята, че отговорността за неуспешното съставяне на кабинет с първи мандат е по-скоро споделена. 43% казват, че отговорността е и на двете страни – ИТН, които предложиха свой проектокабинет, както и ДБ и ИБГНИ, които отказаха да го подкрепят. По-големи негативи обаче отнасят от “Има такъв народ”. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама