ГЛАСЪТ


Пак чакаме спасение от нещо, което противоречи на здравия разум. Уроците на Плутарх

22 17141 26.08.2021
Пак чакаме спасение от нещо, което противоречи на здравия разум. Уроците на Плутарх
Плутарх

Чета и вярвам на очите си: 72% от българите смятат, че България отива на зле. Толкова са били процентите на недоволните от управлението на Борисов и ГЕРБ по време на миналогодишните протести. В същото време към дата 22 август 2021 г. ГЕРБ събира най-много гласове, ако изборите биха били днес.


И това не е всичко. 52 на сто от анкетираните от Маркет Линкс харесват и одобряват служебното правителство.

 

Нещо не разбирам: Министрите на президента Радев се радват на огромно доверие, защото разкриват пладнешкия грабеж на Борисовото управление. Но пък за ГЕРБ щели да гласуват най-много избиратели… В същото време и миналото лято и днес над 70% от населението смята че държавата се свлича по нанадолнището.

 

Доверието в парламента е на ниво 17%, което доближава 14-те процента при ГЕРБ и председателката ПКП.

 

Какво стана с мита, че българите са най-умните, изобретателните и находчивите в света?

 

72% са на мнение, че държавата е зле и ще става още по-зле, но почти същият процент хора не си купуват нито една книга за година! На каква база имат мнение, претенции и очаквания? Дори социолозите да не са съвсем прави, проблемът с мнението на хората си остава.

 

Може да не сме най-тъпите в Европа – по средно IQ на 31-во място от 44 държави, но има чудатости в народопсихологията ни, които дори Иван Хаджийски трудно е разгадавал.

 

Плутарх е един от големите познавачи на духовния свят и на народа, и на управниците, и на елита въобще. Сам от знатен род, той уважавал много обикновените граждани и на тях посвещава много от философските си трактати. Не им спестявал обаче слабостите, които хитроумно натяквал и осмивал. Негова е мисълта: На народа трябва да се каже: Един и същи човек не може да ви бъде и управник, и прислужник.

 

И продължава: При голяма опасност и при особени обстоятелства тълпата обикновено очаква спасение по-скоро от нещо, което противоречи на здравия разум, отколкото да е в съгласие с него.

 

Ще припомня и онази притча за тримата работници, която Плутарх разказвал.

Трима работници пренасяли камъни с количка. Към тях се приближил някакъв човек и им задал поотделно един и същ въпрос: „Какво правиш?“ Първият отвърнал: "Бутам тази проклета количка." Вторият рекъл: „Изкарвам си хляба“. Третият се засмял: "Строя красив храм!"

 

Всички те вършели едно и също, но възприемали това по различен начин, следователно и резултатът от работата им бил различен. Затова, - пише Плутарх, - човек преди всичко трябва да е наясно с мотивите, с които се захваща за нещо или оценява свършеното от други.

 

Предишното управление ни ограби - днес е накичено с най-високо доверие! Не, това не е "мъдрастта на българите", лудост е! ИТН губи леко доверие, ГЕРБ качва силно, а "Взраждане" е новата политическа сила, кото ще се окаже в парламента. Струва ми се опасна прогноза, неприятна и вредна. Пак ли ще ни доъде акълът, ама след това!

 

И се чудя: къде попадаме, бутайки количката с камъните на нашето недоволство и заблуди?

 

Огнян Стефанов


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама