НОВИНИ


Проф. Гечев, БСП: Ще подкрепим актуализацията на бюджета, но дали тя е достатъчна и дали средствата се използват ефективно

1 3543 26.08.2021
Проф. Гечев, БСП: Ще подкрепим актуализацията на бюджета, но дали тя е достатъчна и дали средствата се използват ефективно
Проф. Румен Гечев

Ще подкрепим актуализацията на бюджета най-малко по две основни причини. В мотивите на правителството са изложени разбираеми причини защо се налага актуализацията. Доколкото ми е известно почти няма страна на ЕС , която да не е предприела актуализация на бюджета. Беше изключително трудно да се прогнозира как ще се развие ковид-19 и ефектите върху икономиката и социалните дейности, както за развитите страни в ЕС, така и на по-слабите, например от Източна Европа.


Това коментира народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев.

 

По думите му няма нищо страшно в актуализацията, особено в такава динамична обстановка - въпросът е дали обаче тя е достатъчна и дали средствата се използват ефективно. „България и миналата, и тази година, е държавата в ЕС, която в най-малка степен подкрепя икономиката и своите граждани“, отбеляза Гечев.

 

Гечев отбеляза, че за 2019 и 2020 г. „българската държава е най-голямата мащеха в ЕС за помощ на бизнеса и на своите граждани“, а за сравнение - всички държави в Европа правят значително по-големи бюджетни разходи в подкрепа на своите икономики.

 

Проф. Гечев обърна внимание, че е необходимо увеличение на трансферите към общините. От левицата предвиждат около 100 милиона за общините с конкретни разчети, в т.ч. към общинските болници; 35 милиона за самостоятелно наети лица; от 250 лева помощи за 120 хил. деца от първи до четвърти клас и 555 милиона лева за преизчисляване на пенсиите.

 

„Тези допълнителни разходи се осигуряват от завишения на бюджетните приходи без да се увеличава бюджетният дефицит“, подчерта Гечев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама