НОВИНИ


На първо четене: Депутатите намалиха броя на хората, имащи право на охрана и специализиран транспорт

2 3837 26.08.2021
На първо четене: Депутатите намалиха броя на хората, имащи право на охрана и специализиран транспорт
БГНЕС

Парламентарната комисия за контрол над службите прие на първо четене и двата проекта за промени в Закона за НСО, информира БТА. Проектите са на „Има такъв народ” и „Изправи се. БГ! Ние идваме!”, като с тях се предвижда ограничаване на кръга от лица, които използват охрана от службата и специализиран превоз.


Според текстовете и главният прокурор Иван Гешев няма да може да се възползва от охраната на службата. Столичният кмет ще остане без кола на НСО. Промените в проектозаконите предвиждат право на охрана да имат тримата големи в държавата - президентът, премиерът и председателят на Народното събрание.

 

Заради удълженото време на депутатите, Комисията започна работа след 18 ч. Заседанието бе закрито за медиите, тъй като на изслушване бяха председателят на Държавната агенция „Разузнаване”, както и шефът на НСО.

 

„В законопроекта отпадат администрацията на президента, президентшата и част от Министерския съвет - за транспорт и охрана. Главният прокурор - също. Ще бъдат охранявани хора, ако имат реална заплаха за това”, обясни председателят на Комисията Светлин Стоянов.

 
 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама