НОВИНИ


Цветозар Томов: ЦИК обсъжда три технически варианта за избори 2 в 1

1 2908 27.08.2021
Цветозар Томов: ЦИК обсъжда три технически варианта за избори 2 в 1
Цветозар Томов БГНЕС

ЦИК обсъжда три технически варианта за избори 2 в 1. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия говорителят на ЦИК Цветозар Томов.


Първият вариант е да се гласува на различни машини за президент и парламент. Втората идея е вотът да се упражнява на една машина, но с две карти. Сред предварителните обсъждания попада и гласуването на едно устрйство, но с две различни бюлетини. Към момента ЦИК разплага с 11 237 машини, като за предстоящите избори могат да бъдат закупени още между 1200 и 2400 устройства.

 

Според Томов провеждането на президентски и парламентарни избори в един ден има както предимстма, така и недостатъци.

 

„При избори 2 в 1 се очаква да има по-висока избирателна активност. От друга страна обаче ще има повече разходи за закупуване на още машини", уточни Томов.

 

По думите му търговският спор между ЦИК и „Сиела Норма” няма да се отрази на организацията на изборите. „Спорът е за това дали Комисията е придобила собствеността на устройствата за машинно гласуване, след като вече ги е платила. Аргументът на „Сиела Норма” е в това, че договорът от 6 февруари не предвижда частично плащане. В момента все още има неуточнени детайли около заплащането на софтуер. „Сиела” се води от търговските си интереси и желанието да има монопол върху обслужването на машинното гласуване от страна на ЦИК. „Сиела”си върши добре работата по време на избори, нямаме възражение към нея”, добави той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама