НОВИНИ


Елена Гунчева: Партийното строителство като вавилонска кула

19 6068 28.08.2021
Елена Гунчева: Партийното строителство като вавилонска кула
Елена Гунчева

По стара демократична традиция преди избори се създават нови партии. Ама тая година мераклиите за партийни вождове направо не могат да насмогнат, че вече трети и четвърти избори се задават. Интересното явление е друго - като цяло българите не харесват особено много партиите и ги отричат, като с носталгия си спомнят началото на миналия век, когато са ги забранили и държавата е запросперирала.


От друга страна, в България има образувани над 300 партии, от които около 120 действащи. Аз лично не познавам човек, дори от социолози и политолози, който на прима виста да може да изброи повече от тридесет и то със зор. Каква дейност развиват другите и каква е членската им маса, е загадка, родееща се с това има ли живот на Марс.


Както винаги казвам, България е държавата на хилядата войводи. Всички искат нови партии, ама някак си те лично да ги оглавят. Но пък така не става, не може всички да са войводи, някой трябва да е четник, че даже и чорбар и чистачка си трябват. Новите партии се нарояват по два признака - едните са проекти и ще ги познаете по грандиозните им и пищни учредявания /едва ли простосмъртен българин дори осъзнава какви пари струва/, по промотирането във всички мрежи и висенето на бъдещите им лидери по студиата на телевизиите. Другите са еднодневки - добри идеи или мегаломански напъни на конкретни лидери, като и при идеите и при лидерите общото е, че дори не осъзнават какво е необходимо за успешна партия. Има и изключения, които имат идеи и читави лидери, но техният успех може да дойде само след упорита работа. Защото без здрав гръб и пари, в политиката е много, много трудно.


Дори проектите се издънват. СДС, НДСВ, ГЕРБ, ИТН и т.н. Липсата на кадри /кой ли свестен човек и професионалист ще се захване с политика, водена от мършояди/, както и неизменната обвързаност с идеите на Козяк и либералтолерастията, водят до постепенното осъзнаване на народа какви точно любимци са си избрали. И тогава никаква реклама, медии и пари не могат да ги спасят. Но пък губят много време на България и са много вредни - като скакалци.


Сега се очакват две нови партии - на Президента Радев и на Кирето Прекрасний.

 

Първият все още има много висока обществена подкрепа и възможност, ако има смелостта, да води самостоятелна политика. Но, както казах неколкократно, обвързаностите винаги пречат. А смелостта е винаги необходима, когато искаш да си водач на народа си. Но за нова партия на Президента време няма. Затова остава вариантът да играе, ако иска парламентарно представяне, с някоя от съществуващите. Моята прогноза е, че няма да направи нищо, а ще изчака вторият мандат, което май ще е най-разумно.


По същия начин стоят нещата и с партия на Свети Киро Прекрасний и Асен Василев.

 

За нова партия време няма. Техническото време е поне три месеца, а те ги нямат. Остава вариантът да превземат отвътре някоя партия от умнокрасивитетните. Така да се каже, кошерът да изхвърли досегашната царица - майка и да си вземе нова. Христо Иванов изглежда най-подходящата жертва, а поради тясната му обвъзаност с Козяк, направо ще го привикат и той мирно и кротко ще предаде щафетата на следващия козяшки проект. Народът ще се превъзбуди от новият спасител и продайбългерианците ще станат поне втора политическа сила.


Проблемът е, че в България партии рядко се създават от идеи, обединили около себе си кадърни и почтени хора. В един момент всяка партия става като Вавилонската кула, в която си говорят на различни езици. И трябва много кураж и сила, за да се задържат центробежните сили.


А основният проблем е, че повечето политици в България тези неща дори не ги разбират. Така да се каже, участници много, играчи малко. Но пък аз никога не съм искала да съм играч. А този, който прави играта. Кой разбрал - разбрал....

 

Елена Гунчева, Facebook


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама