Седмичното поскъпване на храните на едро достигна двугодишен рекорд в края на август. За първи път през последните две години, за шеста поредна седмица (23-27 август) цените на храните по стоковите борси и тържищата се повишават. Последното седмично поевтиняване беше в началото на юли, продължило три поредни седмици, съобщава Dir.bg
През отминалите пет работни дни (23-27 август) храните на едро са поскъпнали с 2.22%. Това показват седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). За отбелязване е, че поскъпването на храните на едро през отминалата седмица няма основание да се свързва с нарастването на цените на горивата, тъй като те не са се променили: бензинът А95 и дизелът са продавани по бензиностанциите в страната през отминалите пет работни средно по 2.27 лв./литъра, а пропан-бутанът по 1.17 лв./литъра. Затова пък от началото на месеца бензинът и дизелът са поскъпнали с по 1.3% (0.03 лв.), а газът - с 3.5 на сто (0.04 лева).
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 20 август е на ниво от 1.614 пункта, докато на 20 август е бил 1.579 пункта или седмично повишение с 2.22 на сто.
В предишните четири седмици цените на едро на храните са се повишавали, съответно: с 2.26% (16-20 август), с 0.65% (9-13), с 1.52% (2-6), с 0.73% (26-30 юли) и с 2.39% (19-23 юли). Така общото повишение за шестте седмици е с 9.77 на сто.
Месечната равносметка
От началото на август храните на едро са поскъпнали общо с 6.82 на сто. За юли, обаче, равносметката е отрицателна - храните на едро са поевтинели средно с 1.88%. Понижение на цените е отчетено и през предишните три месеца - юни, май и април, сочат данните от седмичните бюлетини на ДКСБТ.
От тях става ясно, че последният спад на цените започва през първата работна седмица на юли (28 юни - 2 юли), когато храните по стоковите борси и тържищата поевтиняха с 1.47%, през следващите две (5-9 юли и 12-16 юли) цените спадаха съответно с 2.98% и с 1.87 на сто.
През първия летен месец юни, както и през предишните два месеца - май и април, посоката на цените на храните на едро по стоковите борси и тържищата всяка седмица бе различна - две седмици поевтиняваха, две поскъпваха. Месечната равносметка за юни е средно понижение с 0.23%, за май спадът е с 2.77%, а през април храните на едро са поевтинели с 2.18 на сто.
От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена преди дни до 30 ноември тази година), до момента храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поскъпнали с 3.20%, колкото и от началото на 2021 година.
На годишна база, спрямо 28 август 2020 година, ИТЦ се е повишил с 8.40% (от 1.489 пункта), сочат обобщените данни от седмичните бюлетини на ДКСБТ.
Седмичната равносметкa показва, че от 35-те хранителни продукта, които наблюдава ДКСБТ, поскъпналите са 20, без промяна в цената са 5 и поевтинелите са 10.
Прави впечатление, че се запазва като тенденция вече шеста поредна седмица да намаляват ценовите разлики на храните по области. През последната седмица на август (23-27) разликата между 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ във всички областни центрове, е следната: най-голяма е при кашкавала "Витоша" 4.38 лева (от 9.12 лв./кг в Русе до 13.50 лв./кг в Хасково), 3.79 лева е разликата при кравето сирене (от 4.41 лв./кг в Добрич до 8.20 лв./кг в Бургас), при кайлата смес разликата е 3.60 лева (от 4.20 лв./кг в Бургас до 7.80 лв./кг във Велико Търново), 2.39 лв. е разликата при зрелия фасул (от 2.20 лв./кг в Хасково до 4.89 лв./кг в София), при замразеното пиле разликата е 2.00 лева (от 3.00 лв./кг в Ямбол до 5.00 лв./кг в Булгас), 1.60 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 2.10 лв./литъра в София до 3.70 лв./кг в Русе), при ориза разликата е 1.21 лева (от 1.59 лв./кг в Хасково до 2.80 лв./кг в Шумен), 0.72 лева е разликата при брашното тип 500 (от 0.68 лв./кг до 1.40 лв./кг в София), при захарта разликата е 0.45 лева (от 1.20 лв./кг в София до 1.65 лв./кг в Бургас) и 0.09 лева е разликата при яйцата (от 0.14 лв./броя в Шумен до 0.23 лв./броя в София).
При основните месни, млечни и други хранителни продукти на седмична база преобладават поскъпналите, като трендът е доста широк, за разлика от предходните няколко седмици, което не е типично за сезона за тази група хранителни продукти - от минус 2.6% до плюс 11.1 на сто. Най-много са поскъпнали яйцата (+11.1% до 0.20 лв./броя). Следва зрелият фасул (+5.3% до 3.95 лв./кг), който поскъпва за четвърта поредна седмица, като цената му е скочила с 0.25 лева (от 3.60 лв./кг на 6 август). Сред поскъпващите храни са брашното тип 500 (+3.8% до 1.08 лв./кг), слънчогледовото олио (+2.3% до 3.13 лв./кг), оризът (+2.2% до 2.29 лв./кг), прясното мляко (+1.7% до 1.80 лв./литъра), замразеното пиле (+0.9% до 4.56 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.4% до 5.47 лв./кг), кравето сирене (+0.3% до 7.00 лв./кг) и пилешките крегвирши (+0.3% до 3.99 лв./кг).
Без промяна в цената са захарта (1.39 лв./кг) и лещата (2.51 лв./кг).
Най-много е поевтиняло пакетчето масло 125 грама (-2.6% до 1.88 лв./кг), следвано от кашкавала "Витоша" (-0.1% до 11.63 лв./кг) и трайния валено-пушен салам (-0.1% до 8.84 лв./кг).
На годишна база, спрямо 20 август 2020 година, поскъпналите месни и млечни храни на едро също са повече от поевтинелите, като най-много са нараснали цените на слънчогледовото олио (+1.06 лева от 2.07 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+0.76 лева от 10.87 лв./кг) и замразеното пиле (+0.51 лева от 4.05 лв./кг). Най-много са поевтинели зрелият фасул (-0.11 лева от 3.84 рв./кг), пакетчето краве масло 125 грама (-0.08 лева от 1.96 лв./броя) и малотрайните колбаси (-0.07 лева от 5.54 лв./кг).
При зеленчуците преобладават поскъпналите, като трендът при тях по това време на годината е доста широк, от минус 5.4% до плюс 9.3 на сто. На седмична база най-много са поскъпнали морковите (+9.3% до 0.94 лв./кг), следвани от зелето (+8.5% до 0.89 лв./кг), картофите (+4.2% до 0.75%), полските краставици (+3.3%), зеления пипер (+2.8% до 1.48 лв./кг), оранжерийните краставици (+2.7% до 2.62 лв./кг) и полските домати (+1.9% до 1.58 лв./кг).
Без промяна в цената са зрелият кормид лук (0.84 лв./кг) и оранжерийните краставици (1.84 лв./кг). Поевтинели са само корнишоните (-5.4% до 1.40 лв./кг).
На годишна база поскъпналите също са повече от поевтинелите зеленчуци. Най-много са поскъпнали оранжерийните краставици (+1.06 лева от 1.56 лв./кг), полските краставици (+0.64 лева от 1.26 лв./кг) и зелето (+0.24 лева от 0.65 лв./кг). Без промяна в цната са оранжерийните домати (1.84 лв./кг).
При плодовете, които наблюдава ДКСБТ, на седмична база, обаче, повечето са поевтинели, като и за тази група храни трендът е доста широк - от минус 10.2% до плюс 9.1 на сто. С повишени цени са само прасковите (+9.1% до 2.15 лв./кг), а най-много са поевтинели дините (-10.2% до 0.44 лв./кг), следвани от пъпешите (-4.5% до 1.05 лв./кг), бананите ()-2.0% до 2.00 лв./кг) и ябълките (-2.0% до 1.46 б/кг).
И на годишна база поевтинелите плодове са повече от поскъпналите: ябълките (-0.37 лева от 1.83 лв./кг) и бананите (-0.13 лева от 2.13 лв./кг), а поскъпнали са само прасковите (+0.76 от 1.39 лв./кг), а без промяна на цената са дините (0.44 лв./кг).