БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


България разчита на търговски бум, за да се измъкне от кризата

2 6436 21.04.2010
България разчита на търговски бум, за да се измъкне от кризата
The Mall stroitelstvo.info

Изданието “Блумберг” коментира, че България се надява на търговски бум, за да се измъкне от кризата.


Tърговски вериги като Карфур (чийто първи магазин отвори днес в София), немската Lidl и словенската Меркатор компенсират за намаления оборот в своите страни като отварят магазини в България, най-бедната страна в ЕС.

Парадоксално, но в България има повече възможности за растеж отколкото в съседните по-богати страни, чиито пазари са пренаситени. Тук разходите и заплатите са по-ниски. «На това разчитаме», казва Лоран Бендавид, изпълнителен директор на Карфур България. «Въпреки кризата, нещата вървят добре в София», добави премиерът Бойко Борисов при откриването на The Mall, където е и магазина на Карфур. “Надявам се икономиката да се стабилизира, за да могат хората да купуват повече.”

Двайсет години след падането на комунизма средната заплата в България е $411, в сравнение с над $1,100 в Чехия и Полша. БВП на глава на население е $5,916 спрямо $18,194 в Чехия и $17,989 в Полша. “Оптимист съм за развитието на търговията на дребно в България,” коментира Алекс Папагергу, изпълнителен директор на Assos Capital, един от инвеститорите в The Mall. “Започваме от ниска база, така че пътят е само нагоре.”

Според изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции (БИА) Стоян Сталев чуждестранните инвестиции в страната могат да достигнат 3 млрд. евро тази година. “България трябва да влезе в 21-ви век. Липсва съвременна инфраструктура,” добавя той. The Mall е петият мащабен търговски център в София. Той предлага на своите посетители магазини на световноизвестни марки като New Yorker, Bershka, Zara, Gap и Marks & Spencer. В Прага и Будапеща има над 12 мола.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама