НОВИНИ


М. Димитров: Даваме един месец на Борисова

11 5233 21.04.2010
М. Димитров: Даваме един месец на Борисова

"За последен път гласувам безпринципно за министър", се чуваха недоволни възгласи пред кабинетите на "Синята коалиция".



Репликите засече репортер на Frognews.bg, след като със 148 "за", 53 "против" и 2 „въздържали се" депутатите одобриха кандидатурата на професор Анна-Мария Борисова за министър на здравеопазването. Веднага след избора Борисова положи клетва като министър на здравеопазването. В началото на пленарното заседание кандидатурата на Анна-Мария Борисова беше представена от премиера Борисов. По думите му квалификацията и професионализма на Анна-Мария Борисова са сериозно основание тя да бъде министърът на здравеопазването.

Лидерът на СДС Мартин Димитров каза пред Frognews.bg, че подкрепата на новия министър е нужна, тъй като това е волята на премиера Бойко Борисов. "Ние от Синята коалиция обаче смятаме, че има много по-добра алтернатива. Ще очакваме резултати по здравната реформа само след месец", каза още Димитров. Той опроверга слуховете, че "вдясно" се прави опит да се рекетира правителството с предложения за заместник-министри.

Ваньо Шарков от СДС заяви, че Борисова ще получи подкрепа в аванс и че тази подкрепа трябва да бъде върната на българските лекари и пациентите. Той изброи условията за подкрепата към нея:

Увеличаване на качеството на медицинската помощ; бързо преструктуриране; гарантиране на достъп за всеки, прозрачна лекарствена политика;

Шарков подчерта, че персоналната подкрепа на сините към Борисова е обвързана от заявената от нея и от премиера готовност за реформи.

Веднага след представяне на кандидатурата  на Борисова, депутатите от ДПС заявиха, че няма да я подкрепят. Според тях не е достатъчно да имаш тежък характер, да си трудно комуникативен, за да спреш течовете в системата. А качествата на Борисова за ДПС са останали прикрити зад загадъчната й усмивка, аргументира позицията на движението Хасан Адемов. .

От БСП засипаха кандидат-здравната министърка с въпроси относно реформите в здравния сектор и заявиха, че от отговорите й зависи дали ще я подкрепят при гласуването.

Питанията им бяха свързани с това как ще преодолее нередовното заплащане на медиците, как ще реши проблема с преобразуването на лечебните заведения, ще настоява ли да се запази задължителната акредитация, ще прекрати ли НЗОК практиката за въвеждане на допълнителни изисквания, каква ще е ролята на допълнителното здравно осигуряване и дали то няма да е задължително, възнамерява ли Борисова да поиска актуализация в сектора здравеопазване.

Въпреки, че председателят на парламента Цецка Цачева предостави възможността на Борисова да отговори, тя категорично отказа.

„Против" кандидатурата на Борисова се обявиха и независимите в НС и изразиха надежда това да е последната персонална грешка на кабинета.

Само от Атака заявиха безусловна подкрепа на предлаганата от кабинета персонала промяна.

Излизайки от пленарна зала, в колоарите Борисова подмина с мълчание репортерите, отказвайки да коментира новия си пост.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама