НОВИНИ


Нинова: Връщаме нереализиран мандат във вторник

18 3939 02.09.2021
Нинова: Връщаме нереализиран мандат във вторник
БГНЕС

Лидерът на БСП потвърди, че ще върнат мандата за съставяне на правителство във вторник, 7 септември. По-рано се появи неофициална информация за това.


„Положихме максимални усилия. Знаете резултата – трите партии ни отказаха. Безсмислено е да се продължават тези усилия. Няма формирано мнозинство и желание за успех. Връщаме нереализиран мандат във вторник“, обяви лидерът на социалистите след заседанието на Националния съвет на партията.

 

„Президентът може да задържи малко разпускането на Народното събрание, за да се гласува актуализацията на бюджета“, стана ясно още от думите й.

 

Припомняме, че по-рано председателят на парламента Ива Митева насрочи извънредно заседание на парламента на 7 септември - вторник. На него ще бъдат гласувани на второ четене актуализацията на бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

 

Преди заседанието на Националния съвет на БСП Депутатът Александър Симов допусна, че мандатът трябва да бъде върнат веднага:

 

"Според мен, имайки предвид каква е атмосферата в парламента, може би това е по-доброто действие към момента - да върнем мандата и вече от волята на президента да зависи дали ще даде една седмица да се актуализира бюджета. От друга страна, това не е крайно мнение, склонен съм да чуя аргументи".

 

Стана ясно, че не е обсъждано и предложение за министър-председател, излъчен от БСП. Ако такова име, то трябва да бъде надпартийно, с експертен профил. Дали пленумът на БСП ще предложи такова ще стане ясно по-късно днес.

 

По-рано през деня председателят на БСП Корнелия Нинова коментира, че от партията й са разочаровани от безотговорното поведение на останалите партии в Народното събрание и невъзможността да се състави парламентарно мнозинство, с което да бъде приета актуализацията на бюджета:

 

"След вчерашното поведение на партиите на протеста в зала започнаха да валят най-различни лични мнения. Приемайте ги засега като лични. Окончателното решение ще бъде днес и каквото реши Националният съвет, това е".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама