НОВИНИ


Асен Василев лансира повишение на таксите от концесии

13 4075 02.09.2021
Асен Василев лансира повишение на таксите от концесии
Асен Василев БГНЕС

Повишение на концесионните такси, които държавата събира от фирмите, експлоатиращи природни богатства, може да донесе повече приходи за бюджета и да компенсира някои данъчни облекчения за бизнеса. Това заяви служебният финансов министър Асен Василев по време на публично обсъждане в бюджетната комисия на промени в Закона за ДДС, внесени от депутати от 46-то Народно събрание.


Според него в концесионните такси има "резерв, който трябва да бъде използван".

 

"В момента от добива на всички подземни богатства държавата получава малко над 100 млн. лв. годишно. "Дънди Прешъс" например годишно изнася с рудния си концентрат 12 тона злато, което се оценява на 740 млн. долара. В същото време отчислява концесионна годишна такса само от 26 млн. лв.", отбеляза Василев.

 

Министерството на енергетиката вече готви преразглеждане на концесионните такси, като същото ще бъде предложено и по отношение на плажовете, каза Василев.

 

"Където нещата може да се променят с наредба, ще го направим. Където има дългосрочни договори, промяната ще зависи от политиката на следващия нормален кабинет и парламент", уточни министърът.

 

Според министъра другият вариант за компенсация е оптимизацията на разходите за администрацията, каквато се предлага за догодина – 10% съкращаване на средствата за издръжка и персонал.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама