НОВИНИ


Николай Денков: Децата в предучилищна възраст и в детските градини няма да носят маски

8 3607 04.09.2021
Николай Денков: Децата в предучилищна възраст и в детските градини няма да носят маски
проф. Николай Денков

Учебната година ще стартира както обичайно на 15 септември. Ако няма рязко влошаване на обстановката, започваме навсякъде присъствено. Това каза по НТВ образователният министър Николай Денков.


МЗ и министърът са тези, които казват „затваряне“. Ако има локален проблем, със здравните власти може да се затвори училище. В МЗ също има дискусии. Последната седмица имаше интензивни дискусии. Има консенсус – започваме присъствено.

 

Може да се взема конкретно решение на място. Информационна система ни позволява на всяко ниво да имаме информация. И оттам да бъдем много по-гъвкави. Нашата задачата е да държим максимално отворени училищата, но без да подлагаме на риск здравето на учениците. Мен не ме притеснява откриването на учебната година. Проблемът е след това как ще се развият децата, когато влязат в клас и каква е ситуацията в града. Все още обсъждаме къде да са границите – можем да освободим мерките за малките деца. Обсъждаме дали маските да са само за междучасията. Ще има допълнителни възможности да се отворят на 15 минути прозорците.

 

Децата в предучилищна възраст и в детските градини няма да носят маски. Малките от 1 до 4 клас ще са последните, които ще напуснат училище, ако има проблем. Това ще се случи, ако се затвори на областно ниво. Има възможност за гъвкава организация – сутрин и следобед да се учи. При електронно обучение, не повече от 50 процента от децата в училище. Децата, ако имат някакви признаци, се тестват и изолират.

 

Тестването ще е доброволно. Това ще е за учителите, които не са ваксинирани и преболедували. През последните дни има активиране на ваксинирани. Има скептицизъм на обществото. С 5 процента успяхме да увеличим процента на ваксинираните. Ако ги увеличим с още 5, ще е голям успех. Виждате в страните около нас колко е по-голям процента на ваксинираните. Но там всички са единодушни. Аз съм за ваксинацията. Дадох личен пример. В момента около 1 процент са ваксинираните деца. Моля ви, ваксинирайте децата на 12-13 г. Проблемът е, че авторитетите в другите страни се обединиха. В България останаха с разнопосочни мнения.

 

ВУЗ-те започват на различни дати. Студентите започват присъствено, но може при тях да има допълнителни мерки.

 

Относно негативите при онлайн обучението, той обясни: „Основният проблем е при децата с ниски социални групи и по-ниски възможности. Не е тайна, че доста деца загубиха мотивация от по-добрите социални групи. Борбата е не само тук. Има страни, които затвориха училищата за две години-Куба, Мексико“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама