НОВИНИ


БСП връща третия мандат на президента. Кога ще бъдат разпуснати депутатите?

6 3688 07.09.2021
БСП връща третия мандат на президента. Кога ще бъдат разпуснати депутатите?
Корнелия Нинова, Румен Радев БГНЕС

Днес БСП ще върне третия мандат на президента Румен Радев. Очаква се това да се случи в 17.00 часа. Сега на ход е държавният глава - кога ще бъде разпуснато Народното събрание?


Корнелия Нинова обоснова решението с това, че въпреки усилията на левицата, не са успели да получат подкрепа от „партиите на протеста“. Тя изрази надежда, че президентът ще задържи няколко дни разпускането на парламента, за да може да бъде приет бюджетът.

 

След като БСП върнат мандата, президентът Румен Радев трябва да реши кога ще разпусне Народното събрание и коя ще е датата на изборите.

 

В края на миналата седмица от думите на държавния глава стана ясно, че в хода на тази седмица ще обсъди с Централната избирателна комисия избори 2 в 1.

 

Към момента пред страната ни стоят три варианта:

 

Президентът може да разпусне парламента още в края на следващата седмица - на 10 септември, това категорично би означавало, че избори 2 в 1 няма да има и за следващ парламент може да гласуваме на 7 ноември, тоест парламентарният вот ще бъде преди президентския.

 

Ако президентът разпусне Народното събрание на 15 септември, тогава би могло да има вот две в едно на 14 ноември (тогава е първият тур на президентските избори).

 

Възможен е обаче и вариант, при който президентът разпуска парламента още по-късно - чак на 21 септември. В този случай отново може да има вот 2 в 1, но на датата на евентуалния балотаж - 21 ноември.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама