НОВИНИ


Светослав Малинов: Петков и Василев изключително много разтревожиха ДПС

17 5396 08.09.2021
Светослав Малинов: Петков и Василев изключително много разтревожиха ДПС
доц. Светослав Малинов БГНЕС

Кирил Петков и Асен Василев са министри, които изключително много разтревожиха Движението за права и свободи като решения и политики, като конкретни персонални промени в определени структури и държавни фирми. Те наистина показаха, че стъпват на това поле и то много по-решително от останалите, защото останалите не успяха да формират правителство. Това коментира пред Българското национално радио политологът доц. Светослав Малинов.


Според него очакваният политически проект на служебните министри Петков и Василев няма време да бъде регистриран преди следващия вот, но посочи, че има други начини за участие в избори:

 

„Нека да видим по какъв начин ще участват те на изборите. Те ще трябва да излязат на терена и да се организират с някакви партньори, които са вече регистрирани партии. Това е правено през 2001-ва година (тогава партията на Симеон Сакскобургготски НДСВ участва на парламентарните избори с регистрацията на други две партии - б.р.). За да започнем да правим прогнози, трябва да видим кои са техните партньори, през които ще направят своята регистрация. Едно е сигурно - те стъпват на полето на антистатуквото, на протестния вот, на тези, които са категорични противници на предишното управление и които разпознават предишното управление като ГЕРБ и ДПС“, обясни той.

 

Според него предизборната кампания вече е започнала, но с грешка в актуализацията на бюджета, свързана с пенсиите, която, както твърди социалният министър, прави бюджетът неизпълним.

 

„Предизборната ситуация е факт и тя ще прелее в редовната кампания преди изборите. Жалко е, че последните стъпки на това Народно събрание са доста объркани поради това“, коментира доц. Малинов.  

 

По думите му е много важно да се види окончателно кои партии ще се явят на изборите за 47-и парламент и кои от тях имат шанс да преминат бариерата:

 

„В момента стават някакви нови размествания. Виждаме, че най-малката „Изправи се БГ! Ние идваме“ е пред разпад и може да се окаже извън следващото Народно събрание“, прогнозира политолога.

 

Светослав Малинов подчерта, че сега не може да се прогнозира точно от кои партии какъв сегмент би отишъл в новия проект на двамата служебни министри:

 

„Възможно е да вземат и от партията „Има такъв народ", чиято решителност се стопи, че партията и лидерът ѝ могат да свършат работата. Т.нар. пространство, свързано с протестния вот, ще се увеличи, ако те участват в изборите. Много е важно формата да бъде уместна, да не се залита в крайности и да не се допусне първично разочарование още като се видят листите с кандидатите им за депутати“. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама