НОВИНИ


Стоян Панчев: Бюджетът може да бъде взривен от разходи, които не са под контрол

5 3008 09.09.2021
Стоян Панчев: Бюджетът може да бъде взривен от разходи, които не са под контрол
Стоян Панчев БГНЕС

"Бюджетът може да бъде взривен от разходи, които не са под контрол. Разходи, които следващ министър или кабинет да не могат политически да премахнат, а да се наложи вдигане на данъците или взимане на нов дълг". Това каза пред БНР икономистът Стоян Панчев, изпълнителен директор на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Според него следващите управляващи ще трябва да избират между нов дълг или нови данъци: "Но като знам, че данъците са изключително непопулярни в България, най-вероятно отиваме към нов дълг."


Според него е заложена бомба в даването на Covid помощи за пенсионерите и едновременно с това актуализация на пенсиите в края на годината: "Когато слагаме тази актуализация през декември, ние задължаваме следващото правителство да я вкара в следващия бюджет за 2022-ра година".

 

"Интересно ще ми е кога и как политиците ще си вземат обратно дадените допълнителни пари на пенсионерите. Да вземеш обратно пари, дадени по този начин, особено от пенсионерите, е изключително трудно политически. Знам, че всички, които го говореха от трибуната на парламента, са наясно с този факт. Беше доста лицемерно да слушаме говоренето, че тези добавки са временни разходи, които след Covid кризата ще ги премахнем от джоба на всеки пенсионер", каза той.

 

Той се съгласи с депутата Владислав Панев от "Демократична България", че случващото се в парламента при актуализацията на бюджета е "спартакиада по разходи": "Видяхме едно състезание кой ще даде най-много на пенсионерите, а почти беше забравен въпросът откъде ще се вземат тези пари".

 

Панчев посочи, че пенсионерите ще са сред най-пострадалите от инфлацията:

 

"Отоплението на пенсионерите ще е изключително трудно през зимата, затова трябва да се мисли за начин, по който да им се помогне. Всякакъв вид такива публични разходи също задвижват самата инфлация. Така едновременно се олекотява ситуацията на пенсионерите, но се засилва самата инфлация - нож с две остриета".

 

По думите на икономиста увеличенията на пенсиите са доста големи, така че няма как вече да ги е изяла инфлацията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама