СВЯТ


Последни предупреждения за Иран

0 5352 22.04.2010
Последни предупреждения за Иран
Сергей Лавров предупреждава Иран

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че Съветът за сигурност на ООН не може да чака безкрайно Иран да обърне внимание на предупрежденията на международната общност относно спорната му ядрена програма.



“Не мисля, че Съветът за сигурност на ООН ще наблюдава дълго тази ситуация, без да се намеси“, заяви Лавров по време на съвместна пресконференция с гостуващия австралийски министър на външните работи Стивън Смит.

“Ние имаме позиция, която следваме, и главната цел е изпълнението на решенията, взети от Международната агенция за атомна енергия, които бяха подкрепени от Съвета за сигурност на ООН", каза Лавров.

През последните седмици Москва сигнализира, че е готова да обедини усилията си с Вашингтон и Съвета за сигурност на ООН за нов кръг от санкции срещу Ислямската република.

Днес, по-рано говорителят на Пентагона Джеф Морел съобщи, че не трябва да се изключва американска военна операция срещу Иран.

Морел подчерта още, че позицията на САЩ по отношение на иранската ядрена програма остава непроменена. Вашингтон ще положи всички усилия да убеди по дипломатически път Техеран да се откаже от обогатяването на уран.

"Опцията за военен удар на този етап не е актуална, но в дългосрочен план не трябва да се отхвърля", заяви Морел, давайки да се разбере, че поведението на Вашингтон зависи от това на Техеран.

Американският зам.-министър на отбраната по политическите въпроси, заяви, че евентуален удар срещу Иран ще бъде "последна възможност”.

Преди това администрацията на президента Обама трябва да направи всичко възможно да забави и осуети ядрения прогрес на Иран чрез „други методи".

Въпросът с евентуален удар срещу Иран придоби особена актуалност след публикуването на анализ на американското военно министерство, според който Техеран ще е способен да нанесе ракетен удар срещу САЩ от 2015 г. нататък.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама