НОВИНИ


Актовете на Кирил Петков могат ли да станат нелегитимни заради канадското му гражданство?

23 8230 10.09.2021
Актовете на Кирил Петков могат ли да станат нелегитимни заради канадското му гражданство?
Съдия Пламен Киров

Разглеждането на подобни казуси е изключително документално. Трябва да се види дали преди назначаването му за минисътр Кирил Петков е отговарял на конституционните изисквания за лицата, които може да бъдат назначени за министри. В такъв случай Конституционният съд (КС) ще изиска документи от институциите, за да направи своето заключение.


Това обясни в ефира на bTV бившят конституционен съдия проф. Пламен Киров във връзка с канадскотото гражданско на служебния министър на икономиката Кирил Петков.


Припомняме, че за гражданството на икономическия министър КС бе сезиран от ГЕРБ, които атакуваха указа на президента за назначаването в служебното правителство. Според Конституцията министрите трябва да са единствено български граждани.


Въпросът с действията на актовете на министъра не е толкова прост. Този въпрос ще бъде доста сложен и предмет на редица обжалвания пред Върховния административен съд, допълни проф. Киров.


,,Конституционният съд ще се произнесе в едномесечен срок и ще действа въз основа на документите, които ще е събрал'', каза още бившият конституционен съдия и подчерта, че занапред пред Кирил Петков няма да има пречка да бъде служебен или редовен министър.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама