НОВИНИ


Строителният бранш не иска изплащане на дължимите суми да са до 2023 г.

7 2967 10.09.2021
Строителният бранш не иска изплащане на дължимите суми да са до 2023 г.

Българска браншова камара ”Пътища”, която обединява най-големите пътностроителни фирми, не приема предложението на бюджетната комисия на парламента от днес за решаване на проблема с дължимите към тях пари от държавата. Това съобщи председателят на управителния съвет на обединението Стефан Чайков.


Депутатите от комисията предложиха на парламента да одобри през тази година да се отпуснат 320 млн. лв. на фирмите, а останалите дължими суми, които са за над 1 млрд. лева, да се разплатят до края на 2023 година, пише "Дневник".


От ББК "Пътища" искат незабавно да се платят поне 60% от дължимите суми, като останалите се издължат до края на следващата година. Стефан Чайков уточни, че става дума за дължими суми за текущ ремонт и поддържане, а не за строеж на нови отсечки, включително и на магистрала "Хемус", покрай които има спорове за цената и качеството. Той допълни, че ако исканията на браншовата организация не се приемат, протестите ще продължат.

 

Изпълнителният директор на ББК "Пътища" Лазар Лазаров увери, че протестите нямат политически характер. Изчисленията на камарата показват, че са засегнати над 100 хил. души. Лазаров изрази мнение, че единствената надежда на фирмите сега е в парламента, който се очаква да разгледа темата днес следобед.


Финансовият министър Асен Василев е на мнение, че предлаганото решение ще позволи на Агенция "Пътна инфраструктура" да продължи строителните дейности без да бъде "избушен" целият бюджет. Той допълни, че предвидените средства за МРРБ, ще бъдат напълно достатъчни, за да се направи зимното почистване на пътищата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама