НАРОДЕН ГЛАС


Проф. Радка Аргирова: Намираме се в епидемия на неваксинираните

37 6454 11.09.2021
Проф. Радка Аргирова: Намираме се в епидемия на неваксинираните
Проф. Радка Аргирова

Намираме се във времето на епидемията на неваксинираните. Това обясни проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология. Хората, които се разболяват и постъпват в отделенията, са неваксинирани, подчерта професорът.


В нашата болница при разкритите нови отделения за ковид и реанимация, над 95% от постъпилите, не са ваксинирани. Много е важно да знаем, че ако процентът на ваксинираните беше по-голям, много по-малко щяха да бъдат застрашените хора от заболяване и от опасните страшни, понякога фатални ефекти на инфекцията.

Засега всички нови щамове могат да бъдат овладяни от сегашната ваксина, категорична бе проф. Аргирова пред БНТ. По думите й, възможно е във всеки един цикъл от размножаването на вируса да се получат мутанти, големият проблем е кои от тях остават и оцеляват след това.


Ваксините, с които разполагаме в момента, е доказано, че са ефективни срещу въпросните варианти, обясни ученият. Появяват се обаче нови варианти, които успяват да намерят своя вирусен фитнес - тоест, добри условия да се размножават.


У нас в момента доминира индийският вариант, той е при над 70% от изолатите и срещу него ваксината е ефективна, допълни проф. Аргирова.


Тя обаче предупреди, че тези мутации и варианти ще продължават, това е вируса.


Само да не стигнем до там да създаде вируса такъв вариант и мутант, който изобщо да не се повлиява от ваксините, тоест говорим за нов щам. Тогава ваксините ще станат неефективни и ще трябва да използваме нови, предупреди проф. Аргирова.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама