НОВИНИ


Комисия в НС сезира Кьовеши за прокурор Вероника Трифонова

5 3673 13.09.2021
Комисия в НС сезира Кьовеши за прокурор Вероника Трифонова
Вероника Трифонова

Депутати от парламентарната комисия за насилието по време на миналогодишните протести поискаха началникът на Националната служба за охрана Емил Тонев да бъде отстранен и разследван.


Причината е, че камери на НСО заснеха кадрите с насилие под колоните на Министерския съвет, но станаха публично достояние месеци по-късно. Според председателя на парламентарната комисия Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме“ шефът на НСО умишлено е укривал тези кадри., уточни "Евроком".

 

Народните представители поискаха и отстраняването прокурор Вероника Трифонова, която е работила по част от случаите за насилие над протестиращи. Мотивът – прекратила е преписка. В момента тя е делегиран обвинител към Европейската прокуратура. 

 

„Народното събрание ще направи препоръка да бъдат разследвани и отстранени шефът на НСО и дежурният офицер, наблюдавал кадрите. Ще бъдат сезирани ВСС и Европейската прокуратура по отношение на Вероника Трифонова“, обясни Хаджигенов. 

„Дали имаме или нямаме доверие на прокуратурата – това е органът, който трябва да извърши проверка дали има данни за извършени престъпления“, посочи Атанас Атанасов от „Демократична България“. 

 

„Установено е, че се е злоупотребявало сериозно със СРС-тата. Около 1000 са били насочени спрямо протестиращи. Което прави около 1/7 от исканите и получаваните разрешения за СРС в страната за една година. Установихме крайна неефективност на службите. Занимават се с много други неща, но не и с обезпечаване на сигурността на българските граждани“, уточни Николай Радулов от „Има такъв народ“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама