НОВИНИ


Наказват "болни", които прецакват държавата

16 5380 23.04.2010
Наказват "болни", които прецакват държавата

Със 17 млн. лв. повече са разходите на Националния осигурителен институт(НОИ) за болнични за първите три месеца на 2010 г. в сравнение със същия период на миналата година. Да продължаваме да източваме държавния бюджет е недопустимо.



Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в кулоарите на парламента след участието си в парламентарния контрол, цитиран от Фокус.

"Със злоупотребите, които стават с болничните, 17 милиона лева повече са сумите, които се изплащат от НОИ за първите три месеца, спрямо първите три месеца на миналата година за болнични. И какво - ние трябва да вдигнем с 1 % тази вноска. Това няма да е добре нито за работодателя, нито за работника", каза министър Младенов.

"Трябва да се дисциплинираме и каквато и мярка да вземем, тя да важи до края на годината, в същото време да се намери най-добрият механизъм за контрол и да не се ощетява бюджетът на НОИ. Хората, които са болни, да си ползват болничните, хората, които не са болни – джи пи или лекари - да нямат право да се съгласяват на машинации с работника и работодателя, за да се ползват незаслужени болнични. Това е нашата цел", каза социалният министър.

Попитан дали ще има санкции за лични лекари, които изписват болнични без пациентът действително да е болен, министър Младенов каза, че ще има сериозни санкции. "В момента експертите обсъждат тези варианти, защото в крайна сметка не можем да продължаваме да се лъжем един друг", заяви министър Младенов.

Той каза още, че има консенсус на този етап между синдикатите и работодателите - старите отпуски да бъдат ползвани до 31 декември 2011 г.

"Всички тези мерки, които дискутираме в момента, и за болничните и отпуските, целят да се дисциплинираме всички – и работниците и работодателите, и самата държава и контролните институции. Това е основната цел. И аз се надявам, че ще спрем да се лъжем един друг, защото в крайна сметка лъжем държавата, оттук нататък лъжем и себе си. Това е целта. Ние не ограничаваме правата. Ние не отнемаме отпуски и искаме хората да си ползват отпуските, за да си възстановят силите, това е нашата цел", каза Младенов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама