НОВИНИ


Четирима председатели на парламента с позиция за политическата ситуация у нас

10 4381 19.09.2021
Четирима председатели на парламента с позиция за политическата ситуация у нас

Ние четиримата не сме виновни. Нашата политическа класа не е узряла да правим коалиции. Това не го можем, за разлика от Германия. Коалицията не е мръсна дума. Но това действа лошо на техните политически интереси. Това каза проф. Огнян Герджиков по бТВ за провала на два поредни парламента и невъзможността да излъчи кабинет.


За новия политически проект: досегашните сили доказаха, че са непригодни да се справят.  Нормално е надеждите да се обърнат към новия проект. Оптимист съм и влагам надежди на този проект.  Това са много интелигентни и образовани хора, носят нещо ново. Прекалено дясното и прекалено лявото ме отблъскват. Виждам едно такова съчетание.

Хората трябва да знаят, че ние им вярваме. Аз лично им вярвам и да осъзнаят огромната отговорност. Но ако и този път народът бъде излъган, това няма така лесно да им се прости.

 

Георги Пирински:

 

Не смятам, че трябва да се говори за вина, трябва да потърсим причините. Много сме силни на обвиненията и много слаби на самокритиката. Сегашните сили много внимателно трябва да погледнат себе си. Новият парламент няма да е по-лесен, ще е по-интересен. Ако още веднъж ни се представи подобен парламент, това ще е с много тежки последици. Подрива се парламента.

 

Наред с другото, всяка от партиите трябва да помислят как ще започне парламента. Ние четиримата имаме богат опит в участие на председателския съвет на НС. Това е съвет, който връща три неща-дискутира дневния ред на парламента, да следи законодателството и да помага да се преодоляват конфликти. Ще има и нова парламентарна група, която да помисли как ще се впие  усилието за някакво съгласие.

Моят съвет е да се престане с този род законотворчество.

 

Асен Агов:

 

Ние не сме обвинители, хора сме, които са преживели нещо. Виновна е онази система на управление, която излъчва самодържец. Тя излъчва феодали. В момента сме на дъното на кризата. За 20 години никой не се нае да извърши политическия преход. Едно е да извъдиш една страна от кризата, друго е да я извадиш от политическата криза. Икономиката си върви. Куца ни съдебната система. Самодържецът трябва да се премахне веднъж завинаги.

 

Искам да предупредя тези две момчета- да са внимателни със самооценката си.

Всички партии досега се държаха като опозиция.  Те да помислят за свикване на НС, председателския съвет и задачките, които тази коалиция трябва да изпълнява.

 

Трябват ни себеотрицателни политици. Отговорът чака, предстои да видим дали ще има такива. Промяната води до изхабяване на политиците.

 

Явор Нотев:

 

Въпросът кой е виновен ни съпътства исторически без ясен отговор. Ботев е попитал още кой те в тая робска люлка люлее. Този въпрос съпътства ежедневието ни, той ще съпътства и бъдещия парламент. въпрос на политическа култура е този момент да се преодолее и да се намери решение за всички. Не си губете времето, направете нещата сериозни и дълбоки, даде съвет той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама