НАРОДЕН ГЛАС


Писателят Недялко Славов: За какви евроценности ми говорите, бре демагози кирякстефчовски?

31 12898 20.09.2021
Писателят Недялко Славов: За какви евроценности ми говорите, бре демагози кирякстефчовски?

Като чуя родни селски хитреци и деца на партизани да ми се кълнат в европейските ценности и ми се иска да заема целия сръбски диапазон на псувните. В какви ценности ми се кълнете, убоги, какви локуми ми дъвчите - за политкоректните измишлютини ли ми говорите!


Да ви кажа ли някои неща за европейските ценности? За малката протестанска църква, долепена до къщата на Ома в Еберщадт. За литургиите в празничните дни, когато всички с новите си дрехи идеха на службите за месите на Бах. За моя Онкъл, тоест чичо, който в продължение на 50 години слизаше от трамвая пред къщи точно в 17. 32 минути, връщайки се от заводите на Фолксваген в Дармщадт. За съседа, судетския немец Ото, който работеше на три места за да може синът му Райнер да завърши консерваторията, и който слушах в събота следобед да свири на пианото си Бетовен. За фрау Паденшнайдер, която работеше в малката си аптека до 80 годишна възраст.


За всички ония скромни и работливи хора, които в летните суши излизаха и поливаха дърветата пред дома си. За всички деца, които в трамвая ставаха и правеха място на по-възрастните. За съседа хер Мюлер, четвърто поколение лекар. За съседа хер Бекер, шесто поколение хлебар.


За какви евроценности ми говорите, бре демагози кирякстефчовски?

 

Недялко Славов


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама