НОВИНИ


”Politico” видя спад в доверието към протестните партии. От кого ще ”глътне” проектът на дуото от ”Харвард”?

31 5428 20.09.2021
”Politico” видя спад в доверието към протестните партии. От кого ще ”глътне” проектът на дуото от ”Харвард”?

Спад в доверието към така наречените партии на протеста отчитат от брюкселското издание “Politico”. Данните обхващат периода до 15 септември, когато дуото Асен Василев - Кирил Петков все още не бе обявило официалните си намерения да се включи в надпреварата за 47-мото Народно събрание. Сега играта може да се промени, а към днешна дата не е съвсем ясно от чия електорална подкрепа ще глътнат двамата бивши служебни министри.


Политическите партии в България са на прага на нова предизборна кампания. В страната ще се проведат трети за тази година парламентарни избори, а само преди няколко дни на сцената се появи нов играч - проектът на дуото от “Харвард” - Асен Василев и Кирил Петков. Двамата се ползват с голямо обществено доверие още по времето, в което управляваха Министерството на финансите и Министерството на икономиката. Вчера проектът бе обявен официално, а в близките дни трябва да стане ясно коя формация ще ползват като мандатоносител и каква ще бъде програмата на ПП “Промяната продължава”. 

 

Много е възможно след като това се случи партията на дуото от “Харвард” да се нареди сред парламентарно представените формации. Предстои да стане ясно как точно ще отчете “Politico” появата на новия политически играч на сцената. 

 

И без него обаче протестните формации губят подкрепа според социологията на брюкселското издание. Най-сериозен е отливът от “Има такъв народ”, които губят 6% от доверието на избирателите. Формацията на Слави Трифонов тръгва стремглаво надолу още от 12 юли, когато представи вариант №1 на бъдещ кабинет, а Николай Василев бе предложен за премиер. Картината за ИТН не се подобри и при второто предложение за правителство, когато за премиер бе посочен Пламен Николов. В момента според данните на “Politico” ИТН биха получили 18% от гласовете на избирателите. 

 

Загуба в доверието отчитат и от “Демократична България”. Формацията на Христо Иванов отчете ръст в подкрепата и бе на ръба да се нареди трета в евентуален бъдещ парламент с близо 15% от гласовете. В момента обаче е с 2% надолу и е доста зад БСП, които за малко да изпревари. 

 

“Изправи се. БГ! Ние идваме!” също са загубили подкрепа и в момента партията на Мая Манолова е на ръба. Предстои да стане ясно дали ще се задържи над 4-процентовата бариера. 

 

Стабилно нагоре се катери единствено левицата. Партията на Корнелия Нинова е спечелила с 4% повече подкрепа към днешна дата, считано от 11-ти юли, когато се проведоха вторите парламентарни избори у нас. 

 

Според социологическото проучване на “Politico” при следващи избори ГЕРБ биха се наредили като първа политическа сила. Това по всяка вероятност би било отчетено като пирова победа от Борисов и свитата му. Важно е обаче да се отбележи нещо друго - партията на бившия премиер не е мръднала и процент от резултата си от 11-ти юли, когато и без това бе отчетен огромен отлив от гласове. На твърдия си електорат разчитат по същия начин и от ДПС, които също не са помръднали и сантиметър. 

 

Джесика Вълчева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама