НОВИНИ


Фон дер Лайен тръгва из Западните Балкани заради българското вето за Скопие

8 3034 24.09.2021
Фон дер Лайен тръгва из Западните Балкани заради българското вето за Скопие
Урсула фон дер Лайен

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен тръгва на обиколка из Западните Балкани. Причината - ветото, което България наложи върху преговорната рамка за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз.


Това ще е една от темите, които фон дер Лайен ще обсъди при посещението си в Скопие на 28-ми септември, съобщиха от ЕК. 

 

Бъдещето на РСМ в Европейския съюз не е напълно сигурно. Вратите на Брюксел се затвориха леко за Скопие след решението на България, а позицията на София попречи на един от най-важните приоритети на блока - процеса по разширяване и интеграцията на региона Западни Балкани. Освен това страната ни не артикулира добре мотивите си, което остави България неразбрана от нейните европейски партньори и постави държавата ни в известна изолация. 

 

“Председателят пристига, за да потвърди отново ангажимента на ЕС към региона. Тези страни са наши партньори, с които имаме много силни връзки. Това посещение е възможност за обсъждане на тези отношения и тематичните въпроси, които съществуват, включително по двустранните отношения“, каза  говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер, цитиран от Българското национално радио.

 

Фон дер Лайен ще посети също Косово, Черна гора и Сърбия. Обиколката й ще завърши на 30 септември в Босна и Херцеговина.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама