НОВИНИ


Кристалина Георгиева отхвърли обвиненията. Докладът бил пълен с грешки

9 3674 25.09.2021
Кристалина Георгиева отхвърли обвиненията. Докладът бил пълен с грешки
Кристалина Георгиева

Продължава да гори скандала в световната икономика, в който бяха замесени двама българи - Кристалина Георгиева и Симеон Дянков. Шефката на Международния валутен фонд отрече обвиненията за ролята и в подаването на данни към Китай във времето, в което е била в Световната банка.


Кристалина Георгиева посочи, че независимият доклад, в който присъстват тези констатации, е пълен с фундаментални грешки. Георгиева отправи и обвинения към бившия президент на банката Джим Йонг Ким в манипулация, като посочва, че кабинетът му е предложил данни, включително от Хонконг, да бъдат включени в класацията на Световната банка. 

 

ФрогНюз припомня, че докладът предизвика огромен скандал. В него подробно са описани действията на лица от висшето ръководство на Световната банка и служители на подразделението й Doing Business, в което активно действие вземат именно двамата българи - Георгиева и Дянков.  

 

Резултатите от разследването предизвикаха безпокойство у много страни, включително САЩ, Франция, Великобритания и Япония, а вече се чуха и призиви за оставката на Георгиева. Такъв бе отправен в статия, публикувана в авторитетното световно издание The Economist. Cпopeд иĸoнoмичecĸoтo издaниe ocтaвaнeтo нa Гeopгиeвa в yпpaвлeниeтo нa MBФ в бъдeщe щe мy нaнacя вpeди. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама