ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 27 април

0 4260 26.04.2010
Пресата на 27 април

Вестниците пишат за третия болничен ден - за сметка на работника; за незаконните ни влакове; за това, че царски министър продал летище по 1,8 евро на кв. м.



Третият болничен ден - за сметка на работника, съобщава Дневен Труд.

Третият ден от болничния лист да е за сметка на работника и за него да не се плаща обезщетение. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, които в сряда ще се гледат от правителството. Така приетите преди Великден антикризисни мерки ще се превърнат в закон, съобщиха участници в тристранния съвет. Първият и вторият ден от боледуването ще се плащат от работодателя с обезщетение съответно 100% и 60% от заплатата. Мярката ще важи до 31 декември 2010 г.

Влаковете ни незаконни, констатира Дневен Труд.

БДЖ извозват клиентите си с незаконни локомотиви и вагони. Масово подвижният състав на жп превозвача е с изтекъл сертификат за безопасност и не е минал на технически преглед. От общо 320 локомотива, които са в движение, за около 300 няма документ, че са безопасни. Половината вагони също са без сертификат. От транспортното министерство потвърдиха информацията. Оказва се, че от общо около 5000 товарни вагона в БДЖ едва 1300 са със сертификат за безопасност. При пътническите превози в момента в движение са 430 вагона. От тях обаче само 230 имат сертификат.

Царски министър продал летище по 1,8 евро на кв. м, пише 24 часа.

13,8 хектара от бивше летище до Сапарева баня по 1,8 евро за кв. м е продал военният министър от НДСВ в предишното правителство Веселин Близнаков. Това твърди екологът от "Зелени Балкани" Константин Дичев в сигнал до главния прокурор Борис Велчев и вътрешния министър Цветан Цветанов. Земята била продадена на фирмата "Рила спорт", която искаше да строи ски курорта "Супер Паничище". Според неофициална информация на в. "24 часа" прокуратурата вече е започнала проверка по сигнала.

Държавата пристрастява онкоболните към морфина, твърди Новинар.

"Държавата превръща онкоболните в наркозависими. Обезболяващите и медикаментите за онкоболните липсват, тъй като здравното ведомство бави търговете за този вид лекарства. Това принуждава пациентите да прибегнат до морфина, чиято употреба води до пристрастяване". Това заяви Теодора Захариева от Центъра за защита правата в здравеопазването. Тя коментира, че преди болните да прибегнат до морфина, пред тях има много други алтернативни начини за борба с болката, които обаче остават недостъпни за онкоболните. Министерството поръчва по-малко от нужните количества на редица лекарства и бави процедурите. Това води до образуването на дълги списъци от чакащи пациенти, които дори не знаят кога точно ще получат медикаментите си, добави Захариева.

Стари играчи в новия конкурс за боклука на София, обявява Дневник.

Четиринадесет фирми и консорциуми се борят за минимум 60 млн. лв. на година, които Столичната община плаща за почистването на голямата част от града. Офертите на кандидатите да събират боклука през следващите четири години в 19 цели района и в част от "Триадица", обособени в 7 зони, бяха отворени в понеделник. Повечето участват като обединения и консорциуми и така заобикалят ограничението от максимум 2 зони за кандидат. С най-много консорциуми играе "Титан-АС", който в момента чисти осем от софийските райони. Сред кандидатите са още седем от сегашните девет чистача на града. Оферти подадоха и германска, румънска и турска компания.

Вземат капаро от рекет, иначе колата на части, предупреждава 24 часа.

Автокрадците измислиха нова "услуга" в кризата. Крадат микробуси и коли на дребни бизнесмени, а ако жертвите им нямат веднага пари за откуп, прибират капаро между 300 и 500 лева, за да не препродадат колата, докато получат цялата искана сума. В последните два месеца масово се отмъкват возила среден клас, за да се върнат на собственика срещу заплащане. Тези престъпления са скочили двойно, като най-много са в София. Само за последните 4 седмици столичните полицаи са арестували 5 банди, които се занимават само с автооткупи, разказва шефът на сектор "Кражби" в столичната полиция Димитър Машов.

Пътуваме в ЕС и с дългове, успокоява Стандарт.

Забраната за пътуване в Европейския съюз заради дългове е незаконна, защото противоречи на европейска директива, съобщи адвокат Стефан Петков. Той спечели дело на втора инстанция за негов клиент, който е дължал около 50 000 лева и е получил ограничение за излизане от страната. Съдът е отменил заповедта, позовавайки се на евпорейското, а не на българското законодателство. Решението създава прецедент в съдебната практика. Несъответствието между българското и европейското законодателство е допуснато в Закона за личните документи. Според неговите текстове хората с дългове над 5000 лева могат да получат забрана за излизане от страната. Това обаче противоречи на европейската практика според адвокат Стефан Петков. „Кредиторът няма право върху душата и живота на длъжника. Кредиторът може да преследва единствено неговото имущество”, каза той.

Frognews.bg

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама