ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 28 април

2 4491 27.04.2010
Пресата на 28 април

Вестниците пишат за това, че трибунал ще съди мафиоти за 12 месеца; че Първанов иска зад решетките главата на "октопода"; че Борисов отново се закани на ЕРП-тата.



Трибунал ще съди мафиоти за 12 месеца, оповестява Дневен Труд.

До 12 месеца най-опасните мафиоти и подкупни висши чиновници ще получават присъди от специални съдебни състави. Съкратеният срок е част от законопроекта за създаване на съдилища “Антимафия”, които ще гледат делата срещу тежката организирана престъпност и корупцията, съобщи в интервю за “24 часа” вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. “С тази радикална мярка ще се опитаме да коригираме критиките, които получаваме за дългия съдебен процес, недостатъчно добрата ефективност и неадекватно правораздаване в срок”, категоричен е министър Цветанов. Според досега изготвените детайли на проекта в спецсъда ще има около 100 съдии и прокурори от екипите, които и сега разследват най-сериозните престъпни групировки у нас.

Първанов иска зад решетките главата на "октопода", информира Новинар.


Държавата да се превърне в мощен пазач на бизнеса, особено в условията на криза, призова президентът Георги Първанов при посещението си в Димитровград, където се срещна с бизнесмени. По думите му държавата трябва да има своята регулираща роля и да се намеси в икономиката. Според него „картината не е розова” и кризата няма да се реши само с административни средства. Той отново обясни, че мерките на кабинета не са достатъчно условие за изход от ситуацията. Тя трябва да бъде изградена на базата на реалистични очаквания, а не на парче, препоръча държавният глава. Първанов се обяви за продължаване на реформата в МВР подобно на тази в армията. Там от 120 000 военни са останали 30 000, а в МВР също имало много бюрокрация. Президентът оцени високо операциите на МВР - „Наглите” и „Октопод”. „Продължавам да смятам, че това не е целият „Октопод”. Той призова за повече видни фигури и босове зад решетките. "Бих искал да видя повече знакови фигури. Бих искал да бъде ударена главата на организираната престъпност”, каза още Първанов.

Да задържим парите за пенсии тук, но как, пита 24 часа.

В период на рязко свиване на преките чужди инвестиции към България и затруднен достъп до банков кредит все по-често се водят дискусии доколко спестяванията на българските домакинства се насочват в чужбина. Макар официални данни да не са налични, различни оценки показват увеличаване на дела в активите на частните пенсионни фондове, инвестирани извън страната. Без да можем да установим доколко такава тенденция наистина съществува, трябва все пак да се внесе малко икономически смисъл в дебата. Най-важният факт е, че това не са "наши пари" - в смисъл на нацията или политиците - а са "пари на всеки осигурен", които трябва да могат да подсигурят индивидуалния просперитет след време на всеки, който се е осигурявал. Така че грижа на мениджърите на фондовете трябва да е висока доходност при максимална сигурност, а не "да останат парите в България". Но все пак българската икономика губи от всеки "пропуснат" лев инвестиция. Пенсионните фондове управляват активи за около 4,7% от БВП - което изглежда малко на фона на депозитите в банките (всъщност 9 пъти по-малко). Но има голяма разлика: макроикономическият смисъл на ресурса в пенсионните фондове е да бъдат дългосрочни спестявания, готови да бъдат насочени в инвестиционни начинания с нисък до умерен риск, докато депозитите са типични "къси пари" Разбира се, пълно избягване на риска не може да има - няма нищо сигурно в дългосрочен план. Застъпниците на "консервативната" концепция за управление на парите за пенсии, предлагащи да се влагат средства в банкови депозити или държавни облигации, на практика обезсмислят пенсионните фондове - всеки средно грамотен гражданин може да прави това и сам. Но от друга страна, пенсионните фондове традиционно не са инвеститори, финансиращи изключително високорискови и слаболиквидни проекти. Все пак повечето граждани разчитат на тези спестявания за осигуряване на относително предвидим доход в бъдеще.

Борисов отново се закани на ЕРП-тата, съобщава Дневник.

"Ако не влязат в час", ще ги сменим" - това заяви премиерът Бойко Борисов по адрес на електроразпределителните дружества и не изключи и вероятността договорите с некоректните компании, собственици на ЕРП в страната, да бъдат прекратени. При посещението си в Девня днес, където присъства на откриването на нова когенераторна станция в ТЕЦ "Девен", чийто собственик е компанията "Солвей-Соди", премиерът отново разкритикува електрорапределителните дружества, след като в началото на този месец се закани да развали приватизационните договори, а след това Държавната комисия за енергийно регулиране и ДАНС започнаха пвроверки в тях. Днес Борисов напомни, че целта е да се изясни как и защо са били наемани външни изпълнители за различни дейности. "Надписването на сметките е безобразие и това е монопол, който не трябва да бъде даван", каза министър-председателят. По-рано през деня той похвали "Солвей Соди", като един от инвеститорите, които влагат милиони и разкриват работни места като в същото време проявяват грижа за опазването на околната среда. "Такива инвеститори ние толерираме", посочи Борисов. По думите му "другият тип компании", към които той причисли "Е.ОН България", трябва да разберат, че "потребителят е техният данъкоплатец и им формира печалбите". "Електроразпределителните дружества не правят безобразия в техните държави, но когато дойдат в България започват да правят каквото си искат, каза Бойко Борисов. Но аз няма да позволя това", заяви той, цитиран от БТА. Борисов отново припомни и тезата си, че приватизацията е направена така, че държавата няма право на глас при вземането на решения за дейността на електроразпределителните компании. "Именно за това сега управителните съвети правят каквото си искат", каза премиерът. По думите му "представителите на държавата в бордовете на дружества всъщност са вземали заплати без да правят нищо за интереса на хората".

И днешната власт не цени интелекта, констатира в интервю за Дневен Труд проф. Боян БИОЛЧЕВ, бивш ректор на Софийския университет.

- Президентът Първанов наложи вето на академичния закон. Това очаквано ли бе за вас, проф. Биолчев? В края на 2009-а, когато вървяха обсъжданията на текстовете, пред “Труд” вие изразихте “сериозни опасения” дали законът ще отвори път на младите в науката.

- Ами опасенията ми за съжаление се оправдаха. Законът можеше да избегне ветото на президента, ако законодателите се бяха вслушали в мнението на Софийския университет. Ние имахме специални заседания на академическия съвет, където текстовете на закона бяха разгледани подробно и дадохме ценни предложения. Но никой не ни чу! И затова не се учудвам, че закон за висшето образование, в който СУ не участва като мнение и като съавтор (защото в комисията по неговото изготвяне няма нито един представител на университета) може да стигне до вето.
- Вие предупредихте, че освобождаването на университетите да произвеждат хабилитирани преподаватели е предпоставка за сива икономика в науката. Съзирате ли такива предпоставки сега?
- Искам дебело да подчертая, че такъв закон е необходим. Необходим от гледна точка на факта, че в някои отношения специализираните съвети приличат по-скоро на кръжок в старчески домове, отколкото на сериозни научни звена. Големият брой членове на даден съвет дава възможност за сблъсък на конюнктури, за пресичане на противоречия, за конфликт на научни интереси, които могат да се отразят върху съдбата на един млад човек. Целта на закона бе опростяването на тази система за израстване на кадрите. Но не да сменим старата система със система на инат на големите научни институции, на инат на най-голямото висше училище в България! Не го приемам! Защото и това го усещам в прокарването на този несъвършен закон в НС.
- Значи вие смятате, че законът не отразява грижата за младите кадри?
- За да има реална полза, този закон трябваше да се съобрази с реалния интерес на младия човек. Добре, съгласен съм, че му се дават възможности за бързо изкачване в йерархията. Но, какво печели младият човек, при положение че върви ускорено в йерархия, изгубила престиж? Че бързо расте към нещо, което де факто вече няма социална стойност? Същото го направи Румъния преди години. И само за няколко месеца там произведоха хиляди професори! Към това ли се стремим? В закона няма разграничение - с една дисертация може да кандидатстваш за главен асистент, за доцент или за професор. Е, изпуснали са възможността и за академик! Законът не създава предпоставки за реален растеж, не са разписани ясно визиите на кариерното израстване. Не виждам бонуса за младите от това пълно разблокиране на системата. Напротив, отварят се пътища за принизяване на националните критерии.
- Чуха се и гласове, че всеки, който кандидатства за научна степен, ако си плати за дадено жури, може да се сдобие с желаната степен. Това възможно ли е?
- Законът позволява такива отклонения. Ние имаме доста криминализирано съзнание. Насложена ни е представата, че в България всичко може да става по незаконен начин. И единственият ни изход е да ловим престъпниците. Но такава опасност съществува навсякъде. В целия свят може да се създаде организация, за да бъде прокаран нечий интерес. Аз съм привърженик на обратното: да стимулираме добрия и положителния опит, а пък с лошото да се занимават оторизираните органи. Така че мен не ме е страх от един 5-членен състав. Напротив, този 5-членен състав ще има реални специалисти в дадена област, а не събрани от 7-8 специалности. Точно в тази област на закона опасност няма.
- В битката срещу закона Едвин Сугарев съзира битка в защита на “ динозавъра” ВАК, както той нарича комисията. Има ли такъв стремеж?
- Академичният съвет на СУ категорично не защитава ВАК и не я е защитавал. Ние защитавахме самата хабилитация, запазване на национален статут на професора. Защото, ако ние нямаме национален критерий, това е още една предпоставка да бъде изравнен, например, университетът от Филиповци със Софийския университет. И двата ще имат право да произвеждат професори. И понеже СУ има високи изисквания, в кратко време ще имаме много “качествени” професори от Филиповци . Това се вижда с просто око. За съжаление ние все още не сме достигнали степента на саморегулация на производство на интелект.

БСП организира ден на протеста на 1 май, четем в Новинар.

От БСП организират протестен митинг за 1 май. Пред храм „Св. Александър Невски” социалистите не само ще празнуват Деня на труда, но и ще изразят своето недоволство от това че, кабинетът не се справя с кризата. По думите на лидера на БСП Сергей Станишев тя се задълбочава, а перспективата пред страната била тежка, защото правителството не е в състояние да реализира бюджета, обясни той. Според червените антикризисният план на кабинета е „грубо счетоводство”. Те прогнозираха, че през лятото дефицит в бюджета ще бъде над 3 на сто. От БСП поискаха да се направят анализи на приватизационните сделки през периода 1997 – 2005 година. Сред тях са тези за "Кремиковци", БТК, авиокомпания "Балкан", за ЕРП-тата, “Стомана”-Перник и др. Ще има вот на недоверие към правителството, беше категоричен Станишев. Той обаче не уточни кога ще бъде това.

Държавата ще финансира и частните училища, пише Дневник.

Частните училища и детски градини ще получат същата държана субсидия, каквато и държавните. Това ще бъде заложено в новия закон за училищното образование, чийто работен вариант беше обсъден с родителски и други организации. Между 10 и 12 млн. лв. ще бъдат заделени от бюджета за това, заяви образователният министър Сергей Игнатов. Според него децата в частните училища също са български деца и имат равни права с останалите. "Вече не живеем в общество, в което в частните училища да учат децата на богаташите. Богатите деца отдавна не учат в България. Учениците в частните училища пак ще плащат повече, тъй като цената на издръжката не се включва в стандарта за обучение", обясни Игнатов. Към момента стандартът за издръжка на ученик е около 1300 лв. годишно, а частните училища са 145. В тях учат около 7500 ученици, заяви Милка Славчева, председател на сдружението на частните училища. Таксите в частните училища и детски градини ще се запазят, но "значително ще намалеят, при положение че се получи от всяко дете издръжка от държавния бюджет", заяви Славчева. Тя обясни, че сумата ще се приспада автоматично от таксата. В момента най-ниски са таксите в гимназиите, където са между 1900 и 2400 евро годишно.

Три часа ток - плащаш 14 548 лв., разказва Дневен Труд.

“Само за 3 часа електромер на Е.ОН ми навъртя сметка за 17 000 лв.”, оплака се вчера потърпевшият Диан Колев от бл. 4 на ул. “Васил Левски” в Разград. При по-прецизна сметка сумата се оказа 14 548 лева за 80 000 киловатчаса. “Щях да получа инфаркт! Очевидно е невъзможно да се консумира толкова много енергия за такова малко време. Сигурно този ток ще стигне на целия ни блок за година или две”, обясни Колев. Според него показанията са полудели заради токов удар. “Към 16 ч в понеделник електричеството примигна, спря за секунди и пак дойде. Погледнах електромера и видях, че датата и часът са се променили и са далеч от реалните. Към 19 ч отидох отново да проверя и тогава видях, че за три часа уредът е навъртял над 80 000 киловата”, диви се потърпевшият. На последната фактура от 15 март тази година са вписани показания за дневна енергия от 3030 киловатчаса. Вчера, месец и 12 дни по-късно, електромерът вече отчиташе, че консумираната от домакинството на Колеви дневна енергия е 84 254 киловатчаса! “Живея с майка си и сме на централно парно. Средномесечно плащаме по 10 лева за ток”, продължава да недоумява Диан, като показва фактурите. Това не е първият му сблъсък с енергото. На 31 декември м. г. от Е.ОН изненадващо го сурвакат със сметка за 354 лева. Колев е възмутен, но брои парите, защото му обясняват, че в противен случай ще остане на тъмно. После пише жалба и настоява да му върнат неправомерно взетата сума. “При Е.ОН обаче това е като да дочакаш от умрял писмо. Дойдоха техници за тест. После заявиха, че електромерът е в перфектно състояние и няма грешка в показанията му. От дружеството ми пратиха официално писмо, извиниха се учтиво за проблема, като някъде между редовете стана ясно, че вината е на отчитащата показанията фирма. Уведомяваха ме още, че няма основания да ми върнат парите”, разказва мъжът за другите си патила с монополиста. Сега той потърси медиите, защото вярва, че ако случаят му излезе на светло, няма да го прецакат за пореден път. “Надявам се да признаят, че е техническа неизправност, защото иначе ще ги съдя”, скърца със зъби разградчанинът.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама