НОВИНИ


Социалдемократите печелят изборите в Германия. Олаф Шолц вероятно ще наследи Меркел

3 3025 27.09.2021
Социалдемократите печелят изборите в Германия. Олаф Шолц вероятно ще наследи Меркел
Привърженици на ГСДП реагират на първите резултати от изборите в Германия - Берлин, 26 септември 2021 БГНЕС

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) печели изборите за Бундестаг, изпреварвайки консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, предаде ДПА, като се позова на данни, публикувани на уебсайта на федералната избирателна комисия след преброяване на всички гласове.


ГСДП получава 25,7% от гласовете, което е най-добрият й резултат от години. Блокът на Меркел, съставен от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), събира 24.1 процента, което е най-лошият му резултат. Зелените са на трето място с 14,8 на сто - най-доброто им изборно представяне. Свободната демократическа партия получава 11,5%, отбелязвайки увеличение на своята подкрепа в сравнение с предишните избори. Партията "Алтернатива за Германия" пада до пето място с 10,3 на сто. Партията "Левите" получава 4,9%, отбелязвайки спад в своята подкрепа.

 

Според анализатори в Германия предстоят дълги коалиционни преговори за съставяне на правителство, вероятно водени паралелно от социалдемократичната партия и от ХДС/ХСС.

 

Големият въпрос в момента е кой ще наследи поста на канцлера Ангела Меркел. Това зависи от преговорите, които започват. Възможностите са две, т.нар. коалиция „Светофар“ между социалдемократи, „Зелените“ и либерали или коалиция „Ямайка“, която е между – християндемократи, либерали и „Зелените“. Според резултатите не е изключена и трета възможност за коалиция между християндемократи и социалдемократи, каквото беше последното правителство и последните няколко кабинета на Меркел. Очакват се преговорите да продължат поне до пролетта.

 
Интересно е, че „Алтернатива за германия“ освен Саксония, традиционната й крепост, крайнодесните печелят още една провинция – Тюрингия. В провинциите, в които бяха големите наводнения това лято социалдемократите печелят повече гласове, в провинцията Северен Рейн-Вестфалия, където основен кандидат министър-председател беше християндемократът Армин Лашет, също печелят неговите противници от социалдемократите.

 

Избирателната активност беше сходна с предишните избори, около 77%. Голяма част от германците дадоха своя вот по пощата, една от причините за това е ситуацията с COVID-19. В Берлин се образуваха големи опашки пред изборните секции поради няколко причини - сбъркани доставени бюлетини и маратон, в който са се включили част от жителите на града и което, блокира голяма част от града. Затова в Берлин изборния ден не е продължил до 18 ч., а докато е имало опашки от чакащи. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама